EnerjiManşet

Sinop NGS davasında ‘tanıdık’ heyetten yıldırım hızıyla bilirkişi incelemesi

0

Sinop‘ta yapılması planlanan nükleer santrale Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılan davada bilirkişi heyeti incelemesini gerçekleştirdi.

Ancak 10 kilometreye uzanan bir alanın incelemesinin bir buçuk saat gibi kısa bir sürede tamamlanması ve incelemeye yalnızca davalı tarafın alınması davacıların tepkisini çekti.

‘Tanıdık’ bilirkişi heyeti

İnceleme öncesinde 15 kişilik heyette yer alacak kişilerden bazılarının daha önce Akkuyu Nükleer Santrali ve Kanal İstanbul Projesi‘ne de bilirkişilik yapmış ‘tanıdık’ isimlerden oluşması tepki toplamıştı.

Bilirkişi heyetine itiraz eden yurttaşların itirazları ise mahkeme tarafından inceleme gününden iki gün önce reddedilmişti.

‘Güvenlik barikatıyla karşılaştık’

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan (EMO) Nuray Özdoğan, Artı TV’de katıldığı bir canlı yayın programında yaptığı açıklamalarda “Keşfe gittiğimizde bir güvenlik barikatıyla karşılaştık” ifadelerini kullandı.

İnceleme öncesindeki görüşmeler sırasında içeriye girme ısrarlarının karşılıksız kaldığını belirten Özdoğan, salona girdiklerinde ise davalı tarafın, şirket temsilcilerinin ve bakanlık yetkililerinin içeride olduğunu gördüklerini aktardı.

‘Mahkemenin çok acelesi vardı’

“Ne yazık ki mahkemenin çok acelesi vardı” diyen Özdoğan, beyanların birçoğunun dinlenmediğini ve bilirkişi heyetinin de hızlıca salondan ayrıldığını anlattı.

EMO’nun elinde santralin yapılması için gerekçe gösterilen “enerji ihtiyacı var” argümanının geçersizliğini gösteren belgeler olduğunu belirten Nuray Özdoğan bu raporların hiçbirinin dinlenmediğini söyledi.

İki hafta sürecek inceleme iki saate sıkıştırıldı

Daha sonrasında bilirkişi heyeti ve davalı tarafın birlikte alana gittiğini belirten Özdoğan, “İki saat içerisinde hangi barajı hangi suyu incelediler? Mümkün değil. İki hafta sürecek bir incelemeyi mahkeme heyeti sadece davalıların katılımıyla gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: eTelgraf

ÇED süreci de yıldırım hızında oldu

Sinop Nükleer Santrali için yürütülen ÇED sürecinin de çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi büyük tepkiye yol açmıştı. nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan, projenin geçerli bir anlaşma ya da reaktörlerin inşaatı için görevlendirilen bir şirket olmadan sürecin başlatıldığına dikkat çekmişti.

Demircan, “Halkın katılımı önlenerek halkın katılımı toplantısı yapıldı ve bir sene sonra Sinop’tan sivil toplum örgütlerinin toplantıya katılması önlenmesine rağmen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Ankara‘da gerçekleştirilmiş sayıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Sinop İnceburun’da nükleer santral tesisine tahsis edilen alan

Bakanlıktan ‘Olumlu’ rapor

Ancak ÇED raporundaki hukuksuz uygulamalara rağmen Japonya’nın vazgeçmesinin ardından EUAS International ICC şirketinin üstlendiği Sinop Nükleer Santrali projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu raporu verilmişti.

Bu rapora karşı davacı olanlar ise şu şekilde: Sinop Nükleer Karşıtı Platform, TEMA; TMOBB, Sinop Belediyesi, Sinop Barosu, Türk Tabipleri Birliği, KESK, EGEÇEP, DAÇE, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Yeşil Artvin Derneği, Ordu Çevre Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Adana Tabip Odası, Tekirdağ Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Sinoplu 75 yurttaş.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.