EnerjiManşet

Akkuyu NGS’nin birinci güç ünitesi için işletmeye alma izni verildi

0

Rusya Devleti‘nin Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom), Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu‘nun (NDK) Mersin‘de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) birinci güç ünitesi için işletmeye alma izni verdiğini duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, izin için gereken başvuru belgelerinin ilki 17 Mart’ta, ikincisi ise 24 Ağustos’ta NDK’ye sunuldu.

Rosatom’ın Telegram hesabından yaptığı açıklamada Akkuyu NGS’nin işletme şirketi Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi Genel Müdürü Anastasia Zoteeva‘nın sözlerine yer verildi:

“NDK’nın Akkuyu NGS’nin birinci güç ünitesine işletmeye alma izni verilmesine dair kararı, bizim Türk mevzuatının, uluslararası standartların nükleer santral inşasıyla ilgili tüm gerekliliklerini yerine getirdiğimizi ve ilerlemeye hazır olduğumuzu teyit ediyor. Projenin yaşam döngüsünde yeni, önemli ve sorumlu bir aşamaya geçiyoruz”

 Zoteeva ekim ayında bir Rus kanalına verdiği röportajda Akkuyu NGS hakkında “Kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya‘ya aittir” demişti.

Bir sonraki aşamanın birinci güç ünitesinin işletme lisansını almak olduğunu kaydeden Rosatom, bu lisansın reaktöre yakıt yükleme işlemlerine ve üniteyi çalıştırma öncesindeki kontrol operasyonlarına başlamaya imkan tanıyacağını açıkladı.

Daha sonra ilk güç ünitesinin işletilmesi için gerekli lisansın alınmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak. Lisansın alınmasıyla, nükleer yakıtın reaktöre yüklenmesi ve devreye alma öncesi kontrol işlemlerinin başlatılması sağlanacak.

Rosatom, şu anda Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi uzmanlarının lisans başvurusu için teknik dokümantasyon geliştirme çalışmalarına devam ettiğini de belirtti.

‣  ‘Akkuyu’yu neresinden tutsak elimizde kalıyor: Koşar adım felakete gidiyoruz’
‘Rusya’ya ait Akkuyu nükleer santrali geleceğimizi tehdit ediyor’
Akkuyu nükleer santrali Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşındı: İnsanlığa karşı suç işleniyor
Dışarıda protesto, içeride ‘yakıt töreni’: Akkuyu’da ‘Barış için atom enerjisi’ bayrağı çekildi

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.