EnerjiManşet

Putin’in teklif ettiği doğal gaz merkezi için ilk açıklama: Gazprom ve Bakanlık, Trakya’da ortak çalışacak

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan dönüşünde uçağında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesine dair sorulara cevap verdi.

Erdoğan, Putin’in Türkiye’de büyük bir doğal gaz merkezi kurulmasıyla ilgili teklifine yönelik ilk kez açıklamada bulundu ve “Bu iş için  Trakya en önemli yer olarak görülüyor. En uygun yer neresiyse orada inşallah kurmuş olacağız” dedi.

Rusya lideri Putin, iki gün önce Rusya Enerji Haftası kapsamında düzenlenen konferansta “Avrupa’ya tedarik için Türkiye’de büyük bir doğalgaz merkezi kurabiliriz” demiş, dün Astana’daki görüşmelerinde de Erdoğan’a bu teklifi yinelemişti.

Erdoğan bu konuya ilişkin açıklama yapmamış, ancak Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Türk tarafından oldukça olumlu ve teklifimizle ilgilendiğini gösteren bir tepki aldık” yanıtını vermişti.

‣ Astana görüşmesinden nükleer endişesi çıktı: Sinop NGS açıklaması ne anlama geliyor?

Dönüş yolunda ise “Türkiye’nin böyle bir projeye bakışı nasıl olur?” sorusunu yanıtlayan Erdoğan, Trakya’da müşterek bir çalışma yapılması için Putin ile beraber kurumlara talimat verdiklerini açıkladı:

“Böyle bir dağıtım merkezi için tabii ki Trakya en önemli yer olarak görülüyor. Biz başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza ve Rusya tarafında ilgili kuruma müşterek bir çalışma yapmaları talimatını Sayın Putin ile verdik. Orada bu çalışmayı yapacaklar. En uygun yer neresiyse bu dağıtım merkezini orada inşallah kurmuş olacağız.”

Fotoğraf: Vyacheslav Prokofyev/AP

Bekleme diye bir şey yok, kararı süratle verdik

Merkezin uluslararası bir dağıtım merkezi olacağını belirten Erdoğan, “Enerji Bakanı’na kararı bugün süratle verdiklerini” söyledi:

  • “Bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız ile Rusya tarafı çalışmayı yapıp bize sunacaklar ve ondan sonra da adımı atmış olacağız.
  • Burada bekleme diye bir şey yok. Kararı bugün hemen süratle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza verdik.
  • Aynı şekilde aynı anda Rusya’dan (Gazprom Başkanı) Miller de bu toplantıdaydı, o da talimatı aldı. Şimdi arkadaşlarımız birbirleriyle görüşmek suretiyle çalışmaya başlayacaklar.
  • Güvenlik noktasında biz her türlü adımı atarken tabii ki burada da güvenlik neyi gerektiriyorsa bu güvenlik ağımızı da süratle kuruyor ve ona göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Putin’in dün Astana görüşmesinin ardından söz konusu projeyle ilgili yaptığı açıklama şöyle olmuştu:

“Türkiye bugün Avrupa’ya teslimatlar için bile en güvenilir rota haline geldi. Diğer ülkelere tedarik için Türkiye’de bir gaz merkezi oluşturma olasılığını düşünebiliriz.

Birlikte oluşturabileceğimiz bu merkez sadece tedarik için değil, aynı zamanda fiyatın belirlenmesi için de bir platform olacak, çünkü bu  fiyatlandırma meselesi çok önemli bir konu. Bugün fiyatlar aşırı yüksek, herhangi bir politik etki olmadan normal bir piyasa seviyesinde kolayca düzenleme yapabiliriz.”

Çevrecilik dersi vereceğiz: Kanal İstanbul olmazsa olmaz

Erdoğan, açıklamalarının devamında Kanal İstanbul projesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Kanal İstanbul olmazsa olmaz. Önümüzdeki günlerde, yıllarda bu çok çok daha gündemimizde olacak. Bizim de bir taraftan planlamalarımız, fizibilitelerimiz devam ediyor.”

Dünyanın şu anda en çok odaklandığı konu çevrecilik. Biz Kanal İstanbul ile çevrecilikte de dünyaya örnek bir ders vereceğiz.

Boğaz’da bir defa ciddi manada bir çevre tehdidi var. Her an, her şey olabilir. Ama şimdi bizim Kanal İstanbul ile bütün bu sıkıntıları ortadan kaldırmış olacağız.

‣ Kanal İstanbul’da rant, sanayi bölgeleriyle büyüyor
‣ Çiğdem Toker: Kanal İstanbul’un açıklanmayan fizibilite raporu risklerle dolu
‣ Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul çıkışını tekrarladı: İhaleye kim girerse ağır bedeller ödeyecek
‣ Kanal İstanbul borcu tartışmasında Meral Akşener: Bu tiksindirici borcu Erdoğan’dan alacaksınız
‣ Kanal İstanbul 146 kültür varlığını tehdit ediyor

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.