Hayvan HaklarıManşet

Peru’da 63 bin kuş ve 3 bin 487 deniz aslanı kuş gribinden öldü

0

Peru’da binlerce deniz aslanı kuş gribi nedeniyle öldü. Peru devlet yetkilileri vatandaşların plajlardan uzak durması için uyarıda bulundu. ABD‘den gelen göçmen kuşların hastalığın hayvanlara bulaşmasının nedeni olabileceği düşünülüyor.

SERNANP Doğal Alan Koruma Dairesi, sekiz korunan kıyı bölgesinde pelikanlar ve penguenler de dahil olmak üzere 63 bin ölü kuş bulunduğunu duyurdu.

SERNANP’a göre; en az 3 bin 487 deniz aslanı virüs nedeniyle ölü bulundu. Bu sayı, Peru’nun deniz aslanı nüfusunun yüzde 3’ünden fazlası. Ayrıca kuş gribine bağlı beş kürklü fok ölümü kaydedildi.

H5N1 olarak da bilinen kuş gribi, ülkede çok sayıda türe yayıldı. Kuşlar arasında salgın ilk olarak 2022 Kasım sonlarında Peru kıyılarında bildirilmişti.

Perulu veteriner Javier Jara, Reuters‘e “Geçen yıl pelikanlarla başladığını hatırladığımız şey şimdi bu deniz memelilerini etkiliyor” dedi.

2022’nin sonlarından bu yana, bilim insanları bu virüsü ABD’de ördekler, martılar, kazlar, şahinler ve baykuşlar gibi 100’den fazla yabani kuş türünde tespit etti ve ayılar, tilkiler, vaşaklar, rakunlar, ayılar ve yunuslar arasında da vakalar görüldü.

Ne olmuştu?

Laboratuvar testleriyle de bu hayvanlarda virüsün varlığı saptandı. Yetkililer bir ay önce de “biyolojik teyakkuz protokolü” ilan etmişti.

Peru Ulusal Orman ve Yaban Hayatı Servisi (SERFOR), insanları ve evcil hayvanlarını sahilde deniz aslanları ve deniz kuşlarıyla olası temaslardan kaçınmaları üzere uyarıda bulundu.

Kasım ayında da Peru’da pelikanlarda yüksek derecede bulaşıcı üç kuş gribi vakası tespit edildikten sonra 180 günlük bir sağlık alarmı ilan edildi.

Aralık ayında, bir önceki salgının vahşi yaşamı etkilemesinin ardından bir tavuk çiftliğindeki 37 bin kuş öldürüldü.

Kuşları öldürmek, kuş gribinin yayılmasını önlemek için standart protokolün bir parçası olarak görülüyor.

H5N1 kuş gribi virüsünün memelilere sıçraması nadir görülüyor ve insanların bu virüse yakalanmasının ise bundan daha da nadir görüldüğü belirtiliyor.

Ancak virüs son zamanlarda İngiltere‘de tilki ve su samurlarında, Fransa‘da bir kedide ve ABD‘de Montana‘da boz ayılarda görüldü.

Virüsün bulaştığı tüm memelilerin, enfekte kuşları yedikleri düşünülüyor.

2021’in sonlarından bu yana Avrupa, şimdiye kadarki en kötü virüs salgınıyla boğuşuyor. Aynı zamanda Kuzey ve Güney Amerika da ciddi salgınlar gördü.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un yaptığı uyarıda ise memelilerdeki bu H5N1 vakalarının “yakından izlenmesi” gerektiğini bildirdi.

Ghebreyesus insanlara yönelik riskin şu anda düşük olduğunu ancak bunun böyle kalacağına kesin olarak güvenilmemesi gerektiğini ve her ihtimale karşılık durumda oluşabilecek herhangi bir değişikliğe hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Ghebreyesus, insanları hasta veya ölü hayvanlara dokunmamaları konusunda uyardı ve ölü hayvanları bulan vatandaşlara yerel yetkililere bildirmeleri konusunda çağrıda bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.