[Bonn 2017] Paris İklim Anlaşmasına Suriye de katıldı: Katılmayan dünyadaki tek ülke ABD!

Suriye’nin de anlaşmaya katılacağını açıklamasının ardından, ABD, Paris İklim Anlaşmasına destek vermeyen tek ülke olmak üzere. Anlaşmanın imzalandığı 2015’te, taraf olmayan iki ülke Suriye ve Nikaragua’ydı.

ABD geçtiğimiz Haziran’da anlaşmadan çekileceğini duyurmuştu, ancak Beyaz Saray yönetimi kurallar gereği 2020’ye kadar bunu yapamıyor. Bu arada Fransız yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın Aralık’ta Paris’te yapılacak iklim zirvesine davet edilmediğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bir danışmanı, 100’den fazla ülkenin davet edildiği zirvenin, anlaşmayı ilerletebilmek için finans ve iş dünyasıyla “koalisyonlar inşa etmeyi” amaçladığını belirtti.

Suriye de katıldı

Almanya’nın Bonn kentinde 196 ülkenin temsilcisinin katıldığı iklim görüşmelerine katılan Suriye Çevre Bakanı Yardımcısı Wadah Katmavi “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Paris İklim Anlaşmasına bağlılığını vurgulamak isterim” dedi. Anlaşmanın “mümkün olan en kısa sürede” imzalanacağını vurgulayan Katmavi, ülkesinin anlaşmadaki taahütlerini yerine getirebilmek için dış yardım arayacağını belirtti.

BM Sözcüsü Nick Nuttall da AFP ajansına yaptığı açıklamada, Suriye’nin hamlesini doğruladı ve Suriye hükümetinin ilk olarak imzalı belgeleri New York’taki BM Genel Merkezine göndermesi gerektiğini belirtti. Uzmanlar, anlaşma ilk imzalandığında Suriye’nin uluslararası bir parya olarak görüldüğünü ve ambargolar nedeniyle Suriyeli yetkililerin Paris’e gitmesinin zor olacağını söylüyor. Ayrıca görüşmeler, iç savaştaki çatışmaların çok şiddetlendiği bir dönemde yapılmıştı ve Suriye hükümeti anlaşmaya imza atacak konumda değildi.

İmzalamayan tek ülke ABD

Trump, geçen Haziran’da Paris Anlaşması’ndan çekildiğini duyurduğunda, “ABD’yi korumanın görevi olduğunu” ve ABD’li işletmelere dezavantajlı olmayacak yeni bir anlaşma yapmaya çalışacağını söyylemişti.

Uzmanlar, başarı şansı olabilmesi için Paris Anlaşması’nın uygulanmasının hızlandırılması gerektiğini söylüyor.

ABD, Avrupa ve Çin dünyanın karbon salımlarının yaklaşık yarısını üretiyor.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR