LGBTİ+ManşetMedya-İnternet

Nefret mitinginde TGS’nin logosu kullanıldı: Bu eylemlerin parçası olmamız mümkün değil

0

Şehir şehir gezen LGBTİ+ düşmanı nefret mitingi çağrılarının bir yenisi Antep için yayınlandı. 13 Kasım’da “Gaziantep büyük aile yürüyüşü” başlığı ve “Küresel çetenin LGBT dayatmasına karşı aileni ve neslini koru” çağrısıyla yapılacak mitingin afişine birçok kurumun logosu eklendi.

Afişte logosu olan kurumlardan biri de Türkiye Gazeteciler Sendikası’ydı (TGS). Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu da olan sendikanın bu durumdan haberi olmadığı anlaşıldı. Logosu izinsiz olarak nefret mitingi çağrısına eklenen sendika, duyurulardan logosunun çıkarılması için harekete geçti.

İstanbul Valiliği izni ve RTÜK’ün desteğiyle LGBTİ+’lara yönelik nefret yürüyüşü!
LGBTİ+’lara karşı nefret bu kez de Konya’da yürütüldü
‘Aile’ öne sürülerek yaygınlaştırılan LGBTİ+ nefreti bu kez Urfa’da yürüdü

‘TGS’nin nefret dolu bu eylemlerin parçası olması mümkün değil’

KaosGL‘den Yıldız Tar‘ın aktardığına göre; TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, durumu Kadın ve LGBTİ+ Komisyonlarının sekreteryasındaki üyeleri sayesinde fark ettiklerini belirtti. Tuna, logolarının izinsiz olarak nefret mitingi afişinde kullanılmasına ilişkin şunları söyledi:

“Biz bu durumu sabah kadın ve LGBTİ+ komisyonu sekretaryasındaki arkadaşlar sayesinde fark ettik. Kan beynime sıçradı tabii. Hemen genel merkezi ve tüm yöneticileri haberdar ettik. Yapılan kesinlikle bilgimiz ve desteğimiz dışında. Kadın ve LGBTİ+ komisyonu olan, toplumsal cinsiyet eğitimleri veren, ILO 190’ı toplu iş sözleşmelerine dahil eden ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını dava eden TGS’nin nefret dolu bu eylemlerin parçası olması mümkün değil. Logomuzun söz konusu duyurulardan çıkarılması için de hemen harekete geçtik.”

Hedef gösterilen LGBTİ+’lar: Faşist çetelerin önü bizzat devlet eliyle açıldı
Üniversiteli LGBTİ+’lar anlattı: Güvensiz kampüs, şiddet ve ayrımcılık…
Başörtüsü ve aile yapısı diyen Erdoğan’ın asıl hedefi: Topluma LGBT’yi soktular

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz ay İstanbul, Saraçhane’de Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun LGBTİ+ düşmanı “Büyük Aile Buluşması” tüm kamuoyu tepkilerine rağmen İstanbul Valiliği’nden izinli olarak gerçekleştirildi.

Nefret söylemi paylaşımlarının ardından birçok sivil toplum kuruluşu, sanatçılar ve vatandaşlar tarafından söz konusu mitingin halkı kin ve düşmanlığa sürükleyeceği yönünde uyarılar yapılmış, iptal edilmesi talep edilmişti.

Bakan Yanık’tan LGBTİ+ düşmanı eyleme önce ‘Nefret söylemi’, sonra ‘normalleştirmiyoruz’ açıklaması
RTÜK’ten LGBTİ+ düşmanı kamu spotu
KAOS GL’den RTÜK’ün ‘nefret mitingi’ için kamu spotuna dava

Ancak mitingin iptal edilmesi yerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) dahi eylem için oluşturulmuş, videoya kamu spotu diyerek radyo ve televizyonlara servis edilmesine izin vermişti.  

İstanbul’un ardından, Urfa’da, Konya’da ve Ankara’da nefret mitingleri yapıldı. 

Şiddete maruz kalan LGBTİ+ ve kadınlar, yaşam mücadelesi veriyor
‣ODTÜ’te Onur Yürüyüşü’ne polis müdahale etti: Gözaltılar var
‣BÜ’deki Onur Yürüyüşü’ne polis engeli: 30’dan fazla gözaltı var

Yüzlerce insanın gözaltına alındığı Onur Yürüyüşü’yle akıllara kazınan Onur Ayı ve 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na ilk kez bu sene yasaklama getirilmişti. Yüzlerce insanın gözaltına alındığı Onur Yürüyüşü’yle akıllara kazınan Onur Ayı ve 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’na ilk kez bu sene yasaklama getirilmişti.

Yasaklamanın gerekçesi iki ay sonra ortaya çıkmıştı: Küresel güçler, şer odakları. Benzer şekilde LGBTİ+ karşıtı mitinge katılanların ağızlarından aynı kelimeler döküldü: Küresel güçler, şer odakları… 

Kaymakamlığın Onur Haftası’nı yasaklama gerekçesi: Küresel güçler, şer odakları!

Bu yasağın öncesinde Maçka’da piknik yapmak isteyen LGBTİ+’lara da engel olunmuş, sadece cinsel yönelim ve kimlikleri nedeniyle insanlar dışlanmış, polis tarafından çimenlerde oturan LGBTİ+’ların piknik yapmasına bile müdahalede bulunulmuştu.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın bütün etkinlikleri Kadıköy Kaymakamlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı’nın kararıyla yasaklanmıştı.
26 Haziran günü saat 17.00’de başlaması planlanan yürüyüş öncesi saat 11.00’den itibaren Taksim’e çıkan metro durakları kapatılmıştıTaksim’in birçok sokağı polis ablukası altına almıştı. Basın mensuplarıyla eylemcilerin bir araya gelmemesi için polis üst düzey güvenlik önlemleri almış, gazetecilerin görevlerini yapmaları engellenmişti. Gün boyunca devam eden polis saldırılarıyla 373 kişi gözaltına alınmıştı.

LGBTİ+’lara karşı baskı ve şiddet Türkiye’deki iktidar ve kolluk kuvvetleri eliyle sürdürülüyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.