LGBTİ+ManşetTürkiye

Lubunyalar onurla rak rak rak yürüdü: 373 kişi gözaltına alındı

0

İstanbul dün son yılların en çok müdahale edilen Onur Yürüyüşlerinden birini yaşadı. 373 LGBTİ+ aktivisti gözaltına alındı. Gözaltına alınan aktivistler gece Vatan Emniyet’e götürüldü. 

LGBTİ+ aktivistler sabah saatlerine kadar Vatan Emniyet önünde gözaltına alınan eylemcileri bekledi. İstanbul Pride Komitesi’nden gece saatlerinde gözaltı sürecine dair yapılan açıklamalarda avukat ihtiyacı olduğu belirtildi. Ayrıca Vatan Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen avukatlara polisin saldırdığı, fiziksel şiddet uygulandığı aktarıldı: 

Bu yıl 30’uncusu düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları kararıyla yasaklandı.

Onur Yürüyüşü öncesi Cihangir’de polisler konuşlandı. Yüzlerce polis LGBTİ+’ların yürüyüşlerinin öncesinde saat 11.00’da Sıraselviler çevresinde toplanmaya başladı. İstanbul Valiliği 11.00’da Taksim ve Şişhane metro çıkışlarını kapattı. Valiliğin yasaklamasına karşı İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve Yürüyüşü Komitesi “direniş” temasıyla Onur Yürüyüşü’nün gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Polis İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yolları barikatlarla kapattı. Caddedeki insanları dışarı çıkardı. Onur Yürüyüşü için komitenin çağrı yaptığı Sıraselviler Caddesi de saat 12.00 itibariyle polis barikatıyla kapatıldı.

Metronun kapanacağının duyurulması üzerine birçok eylemci de 11.00 öncesinde bölgeye hareket etmeye başladı. Cihangir’de kafelerde başlayan saldırı, sokaklarda devam etti. İlerleyen saatlerde basın mensuplarının görüntü almaları ve görevleri yapmaları engellendi.

Polis, yürüyüşün yapılacağı 17.00’den saatler önce, saat 13.30’da Cihangir’deki Firuzağa Kahve’de oturanları mekândan dışarı çıkardı. Cihangir’de mekanları boşaltan polis, saat 15.15’te Cihangir’de kafelerde oturan LGBTİ+’lara saldırdı. Avukatları ve LGBTİ+’ları çembere alan polis çok sayıda LGBTİ+ aktivistini ters kelepçeyle gözaltına aldı.

Öte yandan, İstiklal Caddesi’ndeki Büyükparmakkapı Sokak’ta da bir mekanda oturan LGBTİ+’lara saldıran polis LGBTİ+’ları ve mekan işletmecisini gözaltına aldı.

‘Gökkuşağı değil, ayrımcılık suç’

LGBTİ+’lar polis saldırısını aşarak Cihangir Pürtelaş Sokak’ta bir araya geldi. “Dünya yerinden oynar, ibneler özgür olsa, dönmeler özgür olsa”, “Gökkuşağı değil, ayrımcılık suç”, “Kürdistan vardır, lubunyalar vardır”, “Trans cinayetleri politiktir” sloganlarıyla basın açıklamasını okudu. Açıklamanın ardından LGBTİ+’lar Cihangir ara sokaklarında yürüyüş yaptı.

Pürtelaş, Bolahenk, Ülker Sokak‘ta yürüyüşün ardından polis Kazancı Yokuşu‘nda LGBTİ+’lara tekrar saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Halk, polis işkencesini camlarından tencere tava çalarak protesto etti.

Öte yandan, Kabataş’ta LGBTİ+’lar Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile Türkiye İşçi Partisi Milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil ile basın açıklamasını okudu.

LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, saat 18.00’de dağılma çağrısı yaptı.

Kolluk kuvvetleri basını, eylemcileri ve avukatları ayrı ayrı ablukaya aldı. AFP muhabiri Bülent Kılıç ve Hollandalı üç turist de gözaltına alındı. 

Eylemciler ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polisler basın mensuplarına birçok kez çekim yapmamalarını, görüntü almamalarını söyledi. 

Bugün 9.30’da İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi tarafından dün gözaltına alınan 373 kişinin ifadesinin tamamlanarak serbest bırakılmak üzere hastanelere dağıtılacağı duyuruldu. 

Fotoğraf: Sergen Saka – Kaos GL

Dün farklı noktalarda gerçekleştirilen basın açıklaması şöyle:

“20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşümüzü 26 Haziran Pazar günü her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim’de gerçekleştiriyoruz.

2013 yılında direniş teması ile bir araya gelerek Gezi isyanına akan bizler, gittikçe artan homofobi, transfobi ve bifobi ve her türlü fobiye karşı, erkek egemen devlet politikalarına karşı, heteroseksizme ve şiddete karşı yeniden direniş diyoruz!

Gezi Parkı için yargılanan ve iktidarın uygun gördüğü kurallara göre karar veren mahkemelerin hukuksuzca ağır hapis cezaları verdiği tüm direnişçileri ve dün 900. haftada bir araya gelen ve gözaltına alınan, yıllardır Galatasaray meydanında kayıplarını arayan Cumartesi Annelerini/İnsanlarını selamlıyoruz.

Fotoğraf: Sergen Saka – Kaos GL

Her türlü yok saymaya, hedef göstermeye, yıldırma ve susturma politikalarına karşı Taksim’in tüm sokaklarından burada olduğumuzu, ateşimize su olmayan herkesi yakacağımızı bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz; alışın ya da barışın bizim gitmeye hiç niyetimiz yok.  

Çark caddelerimize, evlerimize, sokaklarımıza, bedenlerimize yapılan saldırılara, tahakküm kurmalara inat yan yanayız; bazen omuz omuza bazen de bacak omuza. Devlet eliyle üretilen nefret yüzünden katledilen ve intihara sürüklenen tüm arkadaşlarımızın ahıyla buradayız. Zirve Soylu, Hande Kader, Okyanus Efe, Eylül Cansın, Roşin Çiçek, Doski Azad, Ahmet Yıldız ve diğer tüm arkadaşlarımızın hesabını soracağız. 

Tıpkı Esat/Eryaman’da yerinden edilen seks işçisi arkadaşlarımızın mücadelesini yürüttüğümüz gibi, tıpkı Küçük Bayram Sokak’ta yaşayan, çalışan trans seks işçisi kadınların pandemiye rağmen yerlerinden edilmesine karşı direndiğimiz gibi, şimdi de İzmir’de Bornova Sokak’ta çalışan seks işçisi trans kadın arkadaşlarımızla birlikte direniyoruz. Geçen yıl 6 Mart’ta gerçekleşen Büyük Kadın Buluşması’nda özellikle seçilerek gözaltına alınan Kürt trans+ arkadaşlarımıza verilen para cezasını kabul etmiyoruz.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.