LGBTİ+Manşet

Bakan Yanık’tan LGBTİ+ düşmanı eyleme önce ‘Nefret söylemi’, sonra ‘normalleştirmiyoruz’ açıklaması

0

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul’da LGBTİ+’lara yönelik kin ve nefret söylemleriyle dolu eylemle ilgili yaptığı “Nefret söylemi, kime karşı olursa olsun kabul edilemez” açıklamasının ardından yeni bir açıklama yaptı.

Derya Yanık, bu kez de “Eşcinselliği normalleştirmek gibi bir bakış açımız asla olamaz” dedi.

İstanbul Valiliği izni ve RTÜK’ün desteğiyle LGBTİ+’lara yönelik nefret yürüyüşü!

Ne olmuştu?

İstanbul, Saraçhane’de 19 Eylül’de Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu’nun LGBTİ+ düşmanı “Büyük Aile Buluşması” tüm kamuoyu tepkilerine rağmen İstanbul Valiliği’nden izinli olarak gerçekleştirilmişti.

LGBTİ+ karşıtı eylem günler öncesinde Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği ile çeşitli dernek ve platformlar tarafından LGBTİ+ nefret söylemleriyle sosyal medya platformlarından duyurulmuştu.

Nefret söylemi paylaşımlarının ardından birçok sivil toplum kuruluşu, sanatçılar ve vatandaşlar tarafından söz konusu mitingin halkı kin ve düşmanlığa sürükleyeceği yönünde uyarılar yapılmış, iptal edilmesi talep edilmişti.

Kaymakamlığın Onur Haftası’nı yasaklama gerekçesi: Küresel güçler, şer odakları!

Bakan Derya Yanık, da LGBTİ+ karşıtı yürüyüşle ilgili Hürriyet yazarı Hande Fırat‘a konuştu:

“Her grubun protesto hakkı vardır. Nefret söylemini yanlış buluyorum.”

Bakan Yanık’a, söz konusu açıklama sonrası AKP’ye yakın çevreler tarafından sert eleştiriler yapıldı. Yanık, tepkilerin ardından sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Bugün medyada yer alan bazı haberler üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.

Haberde de net olarak ifade ettiğim üzere, herkesin bir değerler sistemi vardır. Bu değerler sistemi çerçevesinde eleştirebilme özgürlüğünüz vardır.

Eşcinselliği normalleştirmek gibi bir bakış açımız asla olamaz.

Ancak özellikle bazı sosyal medya mecralarındaki şiddet ve nefret söylemlerine dikkat çekmek istiyorum. Nefret söylemi kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin çok tehlikelidir.

Kamusal düzenin devamı ve kaosun oluşmaması için bu dilden uzak durulmalı, ferasetle sorunların üzerine gidilmelidir.

Devlet temel insan haklarını koruma ve teslim etme yükümlülüğünü üzerinde taşıyan bir kurumdur. Her vatandaşını korumakla mükelleftir. Bu noktayı tartışmaya açmak da çok tehlikelidir.

Bununla beraber yürüyüşle ilgili olarak ifadelerim ve düşüncelerim protesto hakkının demokratik bir hak olduğu yönündedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak aileyi ve değerlerimizi korumak en önemli vazifelerimizin başında gelmektedir.

İnancımız ve değerlerimiz çerçevesinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.