TürkiyeEnerjiManşet

Mücadele sonuç verdi: Torba yasadaki Madde 6 geri çekildi

0

Enerji ve maden şirketlerine bir takım ayrıcalıklar sağlayacak yeni torba yasada  yer alan ve madencilik faaliyeti yürüten şirketlerin ruhsat alanları dışında da geçici faaliyet yürütebilmesini sağlayacak olan altıncı madde yaşam savunucularının itirazları sonucu tekliften çıkarıldı.

Teklifin geri çekildiğini HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu sosyal medya hesabından duyurdu.

Tepki yaratan Madde 6

‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ 17 Kasım tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmıştı.

Teklifte en çok tepki çeken maddelerden biri altıncı maddeydi. Madde, maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik yolunu açıyordu. Ayrıca, maden şirketleri ruhsat alanları dışında da faaliyet yürütebilecekti.

Fakat, altıncı maddeye doğa ve yaşam savunucularının itirazları sonuç verdi. Madde kanun teklifinde geri çekildi. HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu altıncı maddenin geri çekildiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Görüşmeler bugün saat 14.00’te devam edecek.

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa, 13 Ekim’deki alt komisyonda görüşüldükten sonra 21 Ekim tarihinde gerçekleştirilen üst komisyon toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Bu görüşmelerde tepki toplayan üçüncü ve beşinci maddeler büyük ölçüde değiştirilmişti. Madde 6’nın da geri çekilmesi için aralarında Ekoloji Birliği, Her Yer Kazdağları, Kazdağları Kardeşliği, Yeşil Düşünce Derneği, Ekoloji Birliği ve Kuzey Ormanları Savunması‘nın da yer aldığı 100 örgüt kampanya başlatmıştı.

Örgütler şu anda torba yasanın tümden geri çekilmesini talep ediyor.

İlk beş madde kabul edildi

Yapılan görüşmeler sonucu yasa teklifinin ilk beş maddesi ise kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre yapılacak değişiklikler şöyle:

  • Maden arama ve işletme ruhsatlarının verilmesi, birleştirilmesi, sürelerinin uzatılması, devir ve intikalleri ile çevreyle uyum bedeli iadelerine ilişkin müracaatlar dışında, vadesi geçmiş borç durumunu gösteren belge aranılması zorunluluğu kaldırılacak.
  • Ruhsat bedelinin tamamının ocak ayının sonuna kadar yatırılmaması halinde, her ay için ayrı ayrı yüzde 4 gecikme zammı uygulanacak ve bu rakamın haziran sonuna kadar ruhsat bedeli olarak yatırılması zorunlu olacak. Yatırılmaması durumunda ruhsat iptal edilecek.
  • Ruhsatların süre uzatım taleplerinde ruhsat süresinin bitiş tarihinden en geç 12 ay öncesinde talepte bulunma şartı var. Bu yükümlülüğe uymayan ruhsat sahiplerine 100 bin TL idari para cezası uygulanacak ve ruhsat süresinin bitiş tarihinden en geç 6 ay öncesine kadar da belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen ruhsat sahiplerinin talepleri reddedilecek. Ruhsatlar süre sonunda iptal edilecek ve ilgili saha ihale yolu ile ruhsatlandırılacak.
  • Rödövans sözleşmesiyle çalışılan ruhsat sahalarında, devralanın kurulu işletme kapasitesi veya şerh edilen sözleşmedeki kapasiteyi aşmayacağı yönünde vereceği taahhüde istinaden, ilgili alan için tanınan tüm muafiyetler ve madencilik faaliyetleri kapsamında alınan bütün izinler devredilen ruhsatlarda da aynen korunuyor olacak.
  • İşletme izni veya Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü izni verilmiş rödovans sözleşmesi olmaksızın işletme izni alanı dışındaki mücavir sahalara yirmi metreye kadar taşmalar hariç olmak üzere, maden ocağı açılması, maden üretilmesi veya faaliyetleri durdurulmuş maden sahalarında üretim faaliyetlerinin durdurulmasına sebep olan durumların düzeltilmesi veya işletme güvenliğine yönelik faaliyetlerin dışında üretim faaliyetinde bulunulması fiillerini işleyenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilecek.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.