ManşetDoğa Mücadelesi

Çevre örgütlerine Maden yasası için toplanan komisyon toplantısında yer yok!

0
Çevre örgütleri, aktivistler ve maden açılmak istenen bölgelerin yerel halkının maden yasasında şirketler lehine önemli değişiklikler içerdiği için karşı çıktığı ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ alt komisyonda görüşülmeye başlandı.
 
Duvar‘ın aktardığına göre, komisyon toplantısına çevre örgütleri ve yerel halkın temsilcileri davet edilmediği gibi komisyona girebilenlerin de görüşmeyi izlemesine izin verilmedi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri temsilcisi avukat İsmail Hakkı Atal, alt komisyon toplantısından çıkarıldı.
 
Komisyon başkanının toplantıdan çıkmasını istemesi üzerine tepki gösteren Atal, “Burada termikçiler, doğalgazcılar, petrolcüler, madenciler konuştu; halk konuşmadı. Bu komisyon, bu toplantı terk taraflı bir toplantıdır” dedi. Komisyon üyesi HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise o anları cep telefonuyla görüntüledi. 
 

 

Ali Kenanoğlu, komisyonda yaptığı konuşmada, kanun tasarısının şirketler lehine, adrese teslim bir düzenleme olduğunu söyledi. Maden açılmak istenen bölgelerde yaşayan yerel halkın dinlenmemesini ve çevre örgütlerinin söylediklerinin dikkate alınmamasını eleştiren Kenanoğlu, Atal’ın toplantıdan çıkarılmasıyla ilgili de şunları söyledi: 

Maden kanunlarının görüşüldüğü bir yerde çevre örgütlerini ilgilendirmediğini söylemek mümkün değil. Madenler şu an alanlarından, yaşam alanlarından hatta çoğu yerde insanların kutsal saydıkları mekanların altından çıkarılıyor. Çevre örgütlerinin maden yasalarına ilişkin eleştirileri ve önerileri var. Buna rağmen hiçbir çevre örgütü buraya davet edilmedi. Sadece yazılı görüş istendi, onlar da zaten burada okunmayacak” 

Kanun teklifine göre maden şirketleri arama izninden sonra faaliyete hemen geçebilecek ve alanı istedikleri şekilde izinsiz büyütebilecekler. Ruhsat süreleri bitmiş olsa bile alanı terk etmelerine gerek olmayacak, yeni ruhsat alana kadar maden alanında faaliyetlerine devam edebilecekler. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.