Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Mavi balinalar, 40 yıl sonra İspanya’nın Atlantik kıyılarına geri dönüyor

0
Fotoğraf: Şişe Burunlu Yunus Araştırma Enstitüsü

Dünyanın en büyük memelileri mavi balinalar, 40 yılı aşkın bir aradan sonra İspanya‘nın Atlantik kıyılarına geri dönüyor.

Galiçya’da yıllardır süren balina avcılığı endüstrisi ve balina avcılığı limanları vardı. İspanya, 1986 yılına kadar balina avcılığını yasaklamadı. O zamana kadar bölgedeki mavi balina soyu tükenmişti.

Geri dönüş

Mavi balinalardan ilki 2017 yılında İspanya’nın kuzeybatısında yer alan Galiçya eyaletindeki O Grove’da Şişe Burunlu Yunus Araştırma Enstitüsü‘nün başkanı deniz biyoloğu Bruno Díaz tarafından görülmüştü.

Bir diğeri 2018 yılında, bir başkası ise sonraki yıl tespit edilmişti. 2020 yılında aynı balinalar tekrar görüntülendi. Bir hafta önce ise O Grove yakınlarındaki Islas Cíes açıklarında farklı bir birey bulundu.

Sebebi iklim krizi olabilir

Díaz, iklim krizinin canlıları alışkanlıklarını değiştirmeye ve neredeyse yok olmaya yüz tutmuş bir bölgeye geri dönmeye yönlendirip yönlendirmediğinin henüz net olmadığını söyledi.

The Guardian’dan Stephen Burgen’in haberine göre, bilim insanları, balinaların dönüşünü iyi haber olarak görmüyor. Deniz memelileri üzerine çalışan deniz biyoloğu Alfredo Lopez, “Karamsarım çünkü iklim değişikliğinin mavi balinaların yaşam alanı üzerinde büyük bir etkisi olma olasılığı yüksek” dedi.

‘Kutlanacak bir şey değil’

“Birincisi, balinalar ekvatorun güneyinde yaşamıyorlar, eğer küresel ısınma habitatlarını kuzeye eksenine çekerse, yaşam alanları azalacaktır. İkincisi, bu geri dönüş, yedikleri yiyeceklerin ortadan kaybolduğu anlamına geliyor olabilir. Balinaların geri dönmesi, kutlanacak bir şey değil”

Diaz, balinaların, yurt özlemi nedeniyle dönmüş olabileceklerini tahmin ederek “Bu yıl planktonda kayda değer bir artış olmadı, ama işte buradalar. Deneyimler kolektif hafızada tutulur ve türlerin bazen bazı bölgelere geri dönmesini sağlar” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.