Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

Marmaris Karacasöğüt’te, Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılmak istenen “Yat yanaşma iskelesi ve Turizm konaklama tesisi” projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan dava sonuçlandı.

Muğla 2. İdare Mahkemesi; Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Kent Politikaları Derneği tarafından Muğla Valiliği’ne açılan davada, projenin denizel alandaki kısmının tamamı 1.Derece Arkeolojik Sit alanında olmasına rağmen, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine vararak davayı reddetti.

Yelkencilik eğitimi vermek üzere Global Marin’e tahsis edilen alan zaman içerisinde mevzuata aykırı olarak yatların bağlandığı bir marinaya dönüşmüştü. Yasaya aykırı bu durumu önlemesi, müdahale etmesi gereken Valilik ise firmanın marina büyütme talebine “ÇED gerekli değil” kararı vermişti.

Proje alanı 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasının yanında Gökoca Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan endemik fauna ve floraya ev sahipliği yapan nadir doğa alanlarından biri. Karacasöğüt koyu koruma altındaki Akdeniz foku, Caretta caretta ve Posidonia oceanicanın da yaşam alanı.

Yeşil NoktaKaracasöğüt yat limanı için halkın katılım toplantısı iptal, bakanlık ‘halk bilgilenmek istemiyor’ dedi
Yeşil NoktaKaracasöğüt yat limanında, arkeolojik buluntulara rağmen kapasite artışı
Yeşil NoktaKaracasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı
Yeşil NoktaŞirketlerin göz diktiği Karacasöğüt Koyu’nun değeri tescillendi: Kuşaklar boyu korunacak
Yeşil NoktaKaracasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele
Yeşil NoktaKaracasöğüt’te yat limanı projesi iptal edildi, doğa kazandı
Yeşil NoktaKaracasöğüt’teki mühürlenmiş iskeleye Ağaoğlu ‘demirledi’
Yeşil NoktaMarmaris Kent Konseyi raporladı: Karacasöğüt’te arkeolojik alan tahrip ediliyor
Yeşil NoktaKaracasöğüt’teki yat limanı için ‘ÇED gerekli değil’ kararına itirazlar sürüyor
Yeşil NoktaMuğla-Karacasöğüt Koyu’na yat limanı için açılan ‘ÇED davası’na şirket katılmadı

İdare Mahkemesi, projeye konu alanın tamamının değil, bir kısmının sit alanında olduğunu ve daha önce İzmir İdare Mahkemesi’nde açılan dava sonucu verilen kararla söz konusu parsellerin “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” özelliği taşımadığını ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” doğal sit statüsü ile uyumlu olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Mahkeme; proje alanında çevre mühendisliği açısından teknik yönden atık oluşumu, atıkların mevzautata uygun bertarafı ve acil durum gerektiren koşullar için gerekli tedbirlerin alınması koşullarında projenin çevresel etkilerin kabul edilebilir düzeyde olacağı; arkeolojik değerlendirme açısından projenin kabul edilebilir olduğu; hidrobiyoloji açısından uygulamanın koruma altında bulunan  hem denizel fauna hem de denizsel flora bakımından deniz canlıları için bir tehlike içermeyeceği, flora ve ormanlık alanlarla yeraltı sularına a ilişkin olası etkilerinin “kabul edilebilir” düzeyde olduğunu belirterek; “Global Sailing firması tarafından mevcutta kullanılmakta olan toplam 630 m2’lik iskele alanına yat yanaşma yeri olarak yapılması düşünülen ilave 240 m2 alana sahip iskelenin yapımında inşaat mühendisliği açısından bir sakınca görülmediği”ne hükmetti.

Marmarisli doğa savunucuları Danıştay’a gidecek

Karara Danıştay nezdinde itiraz edeceklerini belirten Marmarisliler, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın bilimsel çalışmalar dışında aynen korunması gereken ve hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyen alanlar olduğuna dikkat çekti:

“Mahkeme yaptığımız tüm itirazları yok saymıştır. Bilirkişi, Karacasöğüt limanının konumu ve niteliğini göz ardı etmiştir. Yaşamın kaynağı sayılabilecek özelliklerine sahip çıkıp kamu yararı olarak orayı korumak yerine yıkımına göz yummuşlardır. Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret A.Ş’ye yelkencilik eğitimi vermesi üzere kıyıdaki alan tahsis edilmiş ve iskele izni güneşlenme amaçlı düzenlenmiştir.

Oysa şirket yıllar içerisinde, tahsis amacından uzaklaşmış kaçak marina işletmeye başlamıştır. Bilirkişi keşfinde dahi güneşlenme iskelesi olarak izin aldığı iskeleye 34 teknenin bağlı olduğu görülmüştür. Uzun lafın kısası balık tutmanın dahi yasak olduğu bir koya, hem de 1.derece arkeolojik sit alanının içine sportif amacı olmadığı hepimizin malumu olan yat iskelesi yapılamasını uygun bulmuşlardır. Unutulan şeylerden biri de yenisinin yapılmasına izin vermeden, 1.derece Arkeolojik sit alanı ilan edilen yerlerde bulunan tüm yapı kayıt belgeli yapıların kaldırılması ya da Koruma Kurulu tarafından tekrar değerlendirilmesi gerekliliğidir.”

MUÇEV sırada

Danıştay 4. Dairesi‘nin MUÇEV Marina için verilen ÇED olumlu kararını, projenin sadece bir kısmı 1. derece arkeolojik sit alanında kaldığı için keşif dahi yapmadan iptal ettiğini hatırlatan davacı doğa savuncuları “Böylesi bir emsal karar mevcutken neredeyse tamamı 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan proje için verilen ÇED gerekli değildir kararını hukuka uygun bulmayı anlamak mümkün değildir” dedi.

İdare Mahkemesi’nin açtıkları davayla örtüşmemesine rağmen Danıştay 6. Dairesi‘nin 2021/9276 Esas numaralı kararını örnek göstererek bilirkişi raporu doğrultusunda kararını tesis ettiğini belirten davacı vatandaşlar, kararda kamu yararı ve ülkenin değerlerini korumaya, insana, doğaya ve diğer canlılara fayda olmadığını kaydetti.

Tüm izinleri yelkencilik eğitimi verilmesi üzerine düzenlenmiş şirketin marina aşkının Karacasöğüt gibi yüksek koruma altındaki cennet koyda hem denizi hem de çevresindeki doğal oluşumu yok edeceğini belirten Marmarisliler, “Unutulmamalı ki hemen yanındaki MUÇEV’ de “ÇED olumlu” almak için mücadele etmektedir. Büyük resim doğanın, insanın, bütün değerlerin, para ve rant karşısında köşeye sıkıştırılmak istendiğini göstermektedir. Bizler doğamızı ve kamu çıkarını korumak adına hukuki ve demokratik yolları kullanmaya devam edeceğiz. Danıştay’ın bizi haklı bulacak kararı gelinceye kadar umarız tahribat büyük olmaz ve geri döndürülebilir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

[COP29] IPCC’den 3 derecelik sıcaklık artışı riski uyarısı

Mevcut iklim politikalarının devamı halinde bu yıl 1.5C sınırının aşılabileceği uyarısı yapan IPCC Başkanı Jim Skea, yenilenebilir enerji çağrısında bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR