KadınManşetSağlık

Araştırma: İskoçya’da HPV aşısı rahim ağzı kanserini ortadan kaldırdı

0

İskoçya’da yapılan yeni bir araştırma, İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı olan genç kadınlarda rahim ağzı kanseri vakasının saptanmadığını ortaya koydu.

HPV aşısının rahim ağzı kanseri üzerindeki etkisini inceleyen araştırma, 31 Ağustos 2023’te toplanmaya başlayan verileri derledi ve sonuçlar, 22 Ocak 2024’te Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayınlandı.

İskoçya genelinde 2008’de başlatılan aşılama programı, bu yıl erkeklere de uygulanmaya başladı. Aşının rahim ağzı kanseri başta olmak üzere, HPV ile ilişkilendirilen diğer kanser türlerine karşı da koruma sağladığı bu araştırma ile doğrulanmış oldu.

HPV aşısı

‘HPV aşısı programları ile rahim ağzı kanseri nadir bir hastalığa dönüşebilir’

BBC’nin haberine göre, İskoçya’da rahim ağzı kanseri 25 ila 35 yaş arasındaki kadınlarda en yaygın görülen kanser türü. Her yıl ülkedeki yaklaşık 300 kadın rahim ağzı kanseri teşhisi alıyor. Ülkede 25 ila 64 yaş arasındaki tüm kadınlara rahim ağzı kanseri taraması imkanı sunulduğu ifade ediliyor.

İskoçya Kamu Sağlığı kurumu (PHS) ile Strathclyde ve Edinburgh Üniversitelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmada, rahim ağzı kanseri tarama programına uygun tüm İskoç kadınları dikkate alındı.

PHS’den sağlık koruma danışmanı Dr. Kirsty Roy, “Bu çalışma, 12-13 yaşında ilk dozunu alan tam aşılanmış kadınlarda şu ana kadar rahim ağzı kanseri vakasının olmadığını göstererek HPV aşısının ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. HPV’ye karşı aşılama, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde etkili olup, düzenli tarama ve erken teşhis ve tedavi ile birlikte rahim ağzı kanserini nadir bir hastalık haline getirebilir” dedi.

‘HPV aşısı daha fazla geciktirilmeden ulusal aşı takvimine alınmalı, ücretsiz olmalı’
Araştırma: HPV aşısı rahim ağzı kanserini yüzde 90’a yakın bir oranda önlüyor

HPV aşısı, İskoçya’daki öğrencilere okul tabanlı programlar aracılığıyla rutin olarak sunuluyor. Aşı, oğlan ve kız çocuklarını yaşamın ilerleyen dönemlerinde baş, boyun, anogenital kanserler ve genital siğiller gibi diğer HPV ilişkili hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.

Bu yılki HPV aşılama programı zaten başlamış durumda ve çoğu İskoç okulundan velilere onay formları gönderildi. Gençlerin aşı hakkında ebeveynleri ile konuşmaları ve imzalı onay formlarını belirlenen süre içinde geri getirmeleri teşvik ediliyor.

Strathclyde Üniversitesi Matematik ve İstatistik Bölümü’nden Öğretim Üyesi Dr. Kimberley Kavanagh ise “Bu çalışma, HPV aşı kampanyasının İskoçya’daki genç kadınlarda rahim ağzı kanseri oranlarını düşürmede ne kadar etkili olduğunu gösteren verilerin olağanüstü gücünü gösteriyor” diyerek çalışmanın önemini vurguladı.

Yayınlanan araştırma, HPV (İnsan Papilloma Virüsü) aşısının, özellikle ikili (bivalent) formunun, rahim ağzı kanseri vakaları üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Çalışma, aşılanma yaşı, aşı dozu ve sosyoekonomik faktörler (deprivasyon) gibi çeşitli değişkenleri dikkate alarak popülasyon bazlı bir gözlemsel inceleme yaparken, şu sonuçlara odaklandı:

  • Aşılanma yaşı: Araştırma, HPV aşısının hangi yaşta yapıldığının rahim ağzı kanseri riski üzerindeki etkisini de değerlendiriyor. Özellikle genç yaşlarda yapılan aşılamaların, kanser gelişim riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya koyuldu.
  • Aşı dozu: Çalışma, tam doz ve eksik doz aşılamaların etkinliğini de karşılaştırıyor. Bivalent HPV aşısının, farklı dozlarda alınmasının kansere karşı koruma düzeyinde fark yarattığı sonucuna varıldı.
  • Sosyoekonomik faktörler: Araştırma ayrıca, sosyoekonomik durumun HPV aşısının etkinliği üzerindeki rolünü de göz önünde bulunduruyor. Daha yoksul veya dezavantajlı topluluklarda aşının etkinliğinin, daha iyi koşullara sahip topluluklardakinden daha az olduğu da gözlemlenen sonuçlar arasında.

HPV aşısı nedir?

HPV aşısı, İnsan Papilloma Virüsü’ne (HPV) karşı koruma sağlamak için geliştirilmiş bir aşıdır. HPV, cinsel yolla bulaşabilen ve çoğunlukla belirti göstermeyen bir virüstür. Bazı HPV türleri, rahim ağzı kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine neden olabilir. HPV aşısı, bu virüsün neden olduğu sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olmak amacıyla uygulanır ve özellikle rahim ağzı kanserini engellemede etkili olduğu bilinmektedir. Aşı, genellikle genç yaşlarda uygulanır ve hem erkekler hem de kadınlar için önerilir.

‘HPV aşısı hayat kurtarıyor’

Birleşik Krallık’ta yapılan ve Lancet tıp dergisinde yayımlanan başka bir araştırmaya göre ise, HPV (human papillomavirus) aşısı, rahim ağzı kanserini yüzde 90’a yakın bir oranda önlüyor.

Araştırmada, aşının 2008’de Birleşik Krallık’ta genç kadınlara uygulanmaya başlamasının ardından meydana gelen gelişmeler izlendi. Aşının kanserden önceki gelişimleri ve rahim ağzı kanserini yüzde 87 oranında engellediği ortaya koyulurken, Kings College London‘dan araştırmaya katılan Prof. Peter Sasieni, aşının etkisinin çok büyük olduğunu ifade etti.

Birleşik Krallık Kanser Araştırma Kurumu (Cancer Research UK) da sonuçları tarihi olarak nitelendirdi ve aşının hayatları kurtardığının ispatlandığını belirtti.

Araştırmacılara göre, aşılanan kişilerin daha az sıklıkta simir testi yaptırması olasılığı da arttı.

Birleşik Krallık’ta 11-13 yaşlarındaki kız çocuklarına aşı ücretsiz uygulanıyor. 2019 yılından beri de aşı oğlan çocuklarına da uygulanıyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.