31 Mart yerel seçimleriKadınManşetTürkiye

81 şehrin 11’inde kadın adaylar kazandı

0
kadın adaylar

Türkiye‘nin 81 şehrinden 11’inde kadın adaylar, yerel seçimi kazandı.

2019 seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, yerel seçimler için başvuru yapan 8 bini aşkın belediye başkanı adayının yüzde 8,1’i kadınken, 2024 seçimlerinde bu oran Kadın Adayları Destekleme Derneği‘nin verilerine göre, başvuru yapan 15 bini aşkın adayın yüzde 11’i olarak artmıştı.

Büyükşehir belediye başkanları olarak seçilen kadın adaylar arasında Aydın‘dan Özlem Çerçioğlu (CHP), Diyarbakır‘dan Ayşe Serra Bucak Küçük (DEM Parti), Eskişehir‘den Ayşe Ünlüce (CHP), Gaziantep‘ten Fatma Şahin (AK Parti) ve Tekirdağ‘dan Candan Yüceer (CHP) bulunuyor.

İstanbul‘da, 39 ilçeden yalnızca Bakırköy‘de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu (CHP), Üsküdar‘da Sinem Dedetaş (CHP) ve Maltepe‘de Esin Köymen (CHP) kadın belediye başkanı olarak seçildi.

Ankara‘nın 25 ilçesinden Akyurt‘ta Hilal Ayık (AK Parti) başkanlık yarışını kazandı.

İzmir‘de ise Çeşme‘den Lal Denizli (CHP), Foça‘dan Saniye Fıçı (CHP), Karabağlar‘dan Emine Helil İnay Kınay (CHP), Karaburun‘dan İlkay Girgin Erdoğan (CHP), Karşıyaka‘dan Behice Yıldız Ünsal (CHP), Kınık‘tan Sema Bodur (CHP), Konak‘tan Nilüfer Çınarlı Mutlu (CHP) ve Selçuk‘tan Filiz Ceritoğlu (CHP) olmak üzere 8 ilçede kadın belediye başkanları seçildi.

Adana ve Bursa gibi büyükşehirlerde ise hiçbir ilçede kadın belediye başkanı seçilemedi.

DEM Parti‘den aday olan dört kadın başkan da kazandı: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt için Sofya Alağaş, Batman için Gülüstan Sönük ve Ağrı için Hazal Aras. Bu dört kadın lider, eş başkanlık sistemi ile DEM Parti’nin 10 ilde kazandığı başkanlık koltuklarında görev alacak.

Belediye başkanı olarak seçilen kadınların yanı sıra, kadın muhtarların sayısında da artış gözlemlendi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.