81 şehrin 11’inde kadın adaylar kazandı

2024 seçim sonuçlarına göre, Aydın, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep ve Tekirdağ olmak üzere Türkiye'nin büyükşehirlerinden beşini kadın belediye başkanları yönetecek.

Türkiye‘nin 81 şehrinden 11’inde kadın adaylar, yerel seçimi kazandı.

2019 seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, yerel seçimler için başvuru yapan 8 bini aşkın belediye başkanı adayının yüzde 8,1’i kadınken, 2024 seçimlerinde bu oran Kadın Adayları Destekleme Derneği‘nin verilerine göre, başvuru yapan 15 bini aşkın adayın yüzde 11’i olarak artmıştı.

Büyükşehir belediye başkanları olarak seçilen kadın adaylar arasında Aydın‘dan Özlem Çerçioğlu (CHP), Diyarbakır‘dan Ayşe Serra Bucak Küçük (DEM Parti), Eskişehir‘den Ayşe Ünlüce (CHP), Gaziantep‘ten Fatma Şahin (AK Parti) ve Tekirdağ‘dan Candan Yüceer (CHP) bulunuyor.

İstanbul‘da, 39 ilçeden yalnızca Bakırköy‘de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu (CHP), Üsküdar‘da Sinem Dedetaş (CHP) ve Maltepe‘de Esin Köymen (CHP) kadın belediye başkanı olarak seçildi.

Ankara‘nın 25 ilçesinden Akyurt‘ta Hilal Ayık (AK Parti) başkanlık yarışını kazandı.

İzmir‘de ise Çeşme‘den Lal Denizli (CHP), Foça‘dan Saniye Fıçı (CHP), Karabağlar‘dan Emine Helil İnay Kınay (CHP), Karaburun‘dan İlkay Girgin Erdoğan (CHP), Karşıyaka‘dan Behice Yıldız Ünsal (CHP), Kınık‘tan Sema Bodur (CHP), Konak‘tan Nilüfer Çınarlı Mutlu (CHP) ve Selçuk‘tan Filiz Ceritoğlu (CHP) olmak üzere 8 ilçede kadın belediye başkanları seçildi.

Adana ve Bursa gibi büyükşehirlerde ise hiçbir ilçede kadın belediye başkanı seçilemedi.

DEM Parti‘den aday olan dört kadın başkan da kazandı: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi için Ayşe Serra Bucak Küçük, Siirt için Sofya Alağaş, Batman için Gülüstan Sönük ve Ağrı için Hazal Aras. Bu dört kadın lider, eş başkanlık sistemi ile DEM Parti’nin 10 ilde kazandığı başkanlık koltuklarında görev alacak.

Belediye başkanı olarak seçilen kadınların yanı sıra, kadın muhtarların sayısında da artış gözlemlendi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR