KadınManşet

Florida’da Yüksek Mahkeme’den kürtaj kararı: Altı hafta ve sonrası gebeliklerde yasağa onay

0

ABD‘nin Florida eyaletindeki Yüksek Mahkeme, halihazırda yürürlükte olan ve 15 haftadan uzun süredir devam eden gebeliklerin kişinin rızasıyla sonlandırılmasını yasaklayan yasayı onadı. Mahkeme, bu kararıyla birlikte 6 hafta ve sonrası gebelikler için de yasak getirilmesinin önünü açmış oldu.

Yasayı Cumhuriyetçi Vali Ron DeSantis yönetiminin hayata geçirmek istiyordu.

Reuters‘in aktardığına göre, Yüksek Mahkeme, aynı zamanda kürtaj hakkının eyalet anayasasınca güvence altına alınıp alınmamasının eyalet çapında oylanabileceğine de hükmetti.  Buna göre, Floridalı seçmenler, aynı zamanda federal düzeyde Başkanlık seçimlerinin yapılacağı kasım ayında, kürtaj hakkının eyalet anayasasında güvence altına alınıp alınmayacağına karar vermek için oy kullanabilecek. Referanduma ilişkin kararda, Yüksek Mahkeme, ‘halkın anayasalarını değiştirebilme ayrıcalığını ihlal etmeyi reddettiklerini’ bildirdi.

Florida’nın Cumhuriyetçi Başsavcısı halk oylamasını engellemeye çalışıyordu.

Polonya’da kadınların dediği oldu ve kürtaj yasağı yasa tasarısı geri çekildi
“Bedenimiz bizimdir”: Brezilya’da binlerce kadın kürtaj yasağına karşı sokakta!
İrlanda kürtaj yasağının kaldırılmasına ‘evet’ dedi
Teksas’ta ülkenin en ağır kürtaj yasağı yürürlüğe girdi
Teksas’ta kürtaj yasağının yürütmesi durduruldu
Arjantin’de kürtajı suç olmaktan çıkaran yasa Devlet Başkanı tarafından imzalandı

Floridalılar Başkanlık seçimiyle birlikte oy kullanacaklar

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj hakkını federal düzeyde anayasal korumaya alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını bozmasının ardından Florida Valisi Ron DeSantis, 2022 yılında, eyalette 15 hafta ve üzeri gebeliklerde kürtajı ‘yasadışı’ sayan yasayı imzalamıştı.

DeSantis, Nisan 2023’te ise daha katı bir yasağa daha imza atmış; kürtaj yasağını kişilerin henüz gebe olduklarını fark etmemiş olabileceği kürtaj yasağı süresini altı haftaya indirilmişti. Yüksek Mahkeme’nin ilk yasaya verdiği onayla birlikte, altı hafta yasağı da 30 gün içinde yürürlüğe girecek şekilde ‘tetiklenmiş’ oldu.

Florida Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla, eyalet halkı, 5 Kasım’da, Başkanlık seçimleriyle birlikte kürtaj hakkıyla ilgili de oy kullanabilecek. Florida yasaları, eyalet anayasasında yapılacak değişikliklerin en az yüzde 60 ‘evet’ oyu almasını şart koşuyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.