GündemManşet

İnternet yasasına yurtdışından tepki yağıyor

0

Yeni internet yasa tasarısı TBMM genel kurulunda kabul edildi. Avrupa Parlamentosu ve uluslararası insan hakkı örgütleri, cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, tasarıyı imzalamaması konusunda çağrıda bulundu.

Türkiye’de şubat ayı itibariyle 40 bin 733 yasaklı site bulunuyor. 5571 sayılı internet düzenlemesi kanununun, ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkıyla olan münasebeti yıllardır konuşulurken, Cumhurbaşkanı imza atarsa yürürlüğe girecek olan yeni internet düzenleme yasa tasarısı eleştirilerin hedefine oturdu. Yasanın İnternetin denetimini kurumsallaştırdığı ve kontrolü yürütmeye vererek kuvvetler ayrılığı ilkesini çiğnediği düşünülüyor.

Avrupa Parlamentosu, uluslararası insan hakkı örgütleri ve uluslararası medya Türkiye’deki yeni internet düzenlemesi hakkında ardı ardına açıklamalar yaptı;

AB: Hükümet internet üzerindeki kontrolünü arttıyor

Avrupa Parlementosu’nun AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye ‘de gündeme gelen ‘internet yasası’nın vatandaşın bilgiye erişimini hükümetin kontrol edebileceğini ve bunun da ciddi endişe oluşturduğunu ifade etti ve kararın Avrupa standartları seviyesine çekilerek tekrar düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Parlementosu başkanı Martin Schulz, konuyla ilgili attığı tweet’te “Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından bir geri adımdır.” dedi.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise , internet erişimiyle ilgili maddelerin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin kendilerini ‘ciddi endişelere’ sevk ettiğini belirtti, kamuoyunun daha fazla şeffaflık ve bilgiye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

internet-2

HRW: Savunmaya geçen hükümet eleştirileri susturmak için keyfi yetki kullanıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) adına konuşan, örgütün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb “Şu anda Türkiye’nin en son ihtiyaç duyduğu şey, daha fazla sansür olacak”dedi. Webb, düzenlemenin zamanlaması dikkate alındığında ” savunmaya geçen bir hükümetin, eleştirileri susturmak ve siyasi açıdan zararlı olacak her tür malzemeyi keyfi olarak kısıtlamak için yetkilerini artırmaya çalışmasının” kaygı uyandırdığını kaydetti.

Örgüt, yeni kanunun, çok geniş kapsamlı olması nedeniyle, İletişim Başkanlığı’na, bazı durumlarda mahkeme kararı veya açık bir adli soruşturma olmaksızın içerik engelleme yetkisi tanımasının, “hükümet sansürüne hizmet etme ihtimali” kaygısını doğurduğunu bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, yeni yasanın ayrıca “yer sağlayıcı” internet şirketlerine de veri saklama zorunluluğu getirerek, bu şirketlerin internet kullanıcılarıyla ilgili bilgileri toplayıp iki yıl kadar saklamasını şart koştuğunu hatırlattı ve internet şirketlerinin, talep üzerine bu bilgiyi hükümete teslim etmekle yükümlü olacaklarını belirtti.

RSF: Uluslararası sözleşmelere ve anayasaya aykırı

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “düzenlemenin internet üzerinde bilgilenme özgürlüğü açısından felaket olduğunu” belirtti.

Açıklama, ” Türkiye ’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere ve anayasa aykırı olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, bu yasal düzenlemeyi imzalamaması çağrısı yapıyoruz” denilmişti.

AGİT: Tüm internet kullanıcıların bilgileri elde edilecek 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç de “Yeni önlemler, yönetimin internete kapsamlı şekilde müdahale etmesine ve Türkiye’deki tüm internet kullanıcılarının bilgilerini mahkeme gözetimi olmaksızın elde etmesine imkan tanıyor’ gözlemini paylaştı.

Jen Psaki: araştırma gazeteciliği, bilgiye erişimi etkileme potansiyeli var

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye ‘deki internet kullanımına ilişkin yapılan yeni düzenleme ile ilgili soruya, ” Biz elbette Türkiye’nin internet kullanımına kısıtlama ve yasaklar getiren mevzuat durumunu izliyoruz. ABD olarak dünya genelinde ifade özgürlüğünü güçlü biçimde savunuyoruz ve savunmayı da sürdüreceğiz. Demokrasilerin, halkların farklı sesleriyle güçlendiğine inanıyoruz” şeklinde cevap verdi ve düzenlemenin  “ifade özgürlüğünü, araştırma gazeteciliği, gazetecilerin kaynaklarının korunmasını, internet üzerinden bilgiye erişim ve siyasi tartışmaları önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip” olduğunu belirtti.

AB büyükelçileri: Düzenleme AB standartlarının çok gerisinde

Türkiye’de görev yapan AB ülkelerinin büyükelçileri de internet sansürü olarak bilinen yasa tasarılarına tepki gösterdi. AB büyükelçileri dün öğle yemeğinde buluştukları AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Bu tasarı, ifade özgürlüğünü açık şekilde kısıtlıyor. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu yasa AB standartlarının çok gerisinde.” uyarısında bulundu. Bakan Çavuşoğlu ise henüz yasama çalışmalarının neticelenmediğini söylemekle yetindi.

intert-3

“İnternet susturuldu”

Uluslararası medya kuruluşları ise İnternet düzenlemesiyle ilgili eleştirilere yer verdi;

İngiliz Reuters haber ajansı, yasanın ifade özgürlüğünü kısıtladığı eleştirilerine yol açtığını kaydetti. Ajans haberinde düzenlemenin, 17 Aralık’ta yolsuzluk operasyonu sonrasında soruşturma kapsamındaki konularla ilgili pek çok telefon kaydı ve görüntünün internette yer almasının ardından yapıldığına dikkat çekti. 

İngiliz yayın kuruluşu BBC, yasa ile hükümetin internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracağını yazarken,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter ve sosyal medya hakkında daha önce kullandığı ‘baş belası’ sözünü hatırlattı.

Fransız haber ajansı AFP de yasayı ‘Başbakan Erdoğan’ın ifade, bilgiye erişim özgürlüğü ve araştırmacı gazeteciliğe son saldırısı’ olarak nitelendirdi.

İtalyan Corriere Della Sera gazetesi ise haberi “Türkiye’de internet susturuldu” başlığıyla verirken sosyal medyada en aktif ülkeler arasında bulunan Türkiye’de bu tip bir yasayla muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını yazdı.

Bir başka İtalyan gazetesi Repubblica konuyu  “Türkiye’de internete darbe” başlığı ile duyurdu. Türkiye’nin internet ve basın özgürlüğünde yasakçı Çin rejimi ile aynı seviyeye gerilediğini yazdı.

(Ajanslar, Yeşil Gazete) 

 

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.