DoğaManşet

‘Magma’ derinden geliyor

0

Gezegeni ve doğayı keşfe çıkan, bunu yaparken de kültürel ve biyolojik çeşitliliğe önem veren yeni bir dergi geliyor. Atlas’tan ayrılan bir ekibin hazırladığı bağımsız dergi ‘Magma’ 1 Ekim itibariyle okuyucularıyla buluşacak.

Gezi direnişi sırasında Atlas Dergisi’nde “Gezi sayısı” çıkarmalarının ardından işten çıkarılan dönemin Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek ve ekibinin bir süredir hummalı bir şekilde hazırlandığı “Magma” dergisi nihayet ilk sayısıyla 1 Ekim’de rafa çıkıyor.

1474512_739060292809052_8063177966978107872_n

Özcan Yüksek’in yanı sıra Kemal Tayfur, Necmi Karul, Oktay Uludağ, Güven Eken ve Güneşin Aydemir gibi isimlerin bulunduğu dergi ekibine doğayı savunan yerel örgüt ve kurumlar da destek veriyor. Destekçiler arasında Buğday Derneği, Doğa Derneği, Doğu Karadeniz’deki kültürel ve doğal koruma çalışmaları yapan Gola Derneği, Sırtçantalılar grubu ve Seferihisar, Orhanlı Köyü’nde kurulmuş olan Doğa Okulu bulunuyor. Katkı sağlayan isimler de kurumlar kadar çeşitli: Alakır Vadisi’nden Birhan ve Tuğba Alakır, Orhanlı Köyü’nden Nevzat ve Oğuz Kandır, Seferihisar Belediyesi ustaları, Rize Senoz vadisinden Sinan Akçal’ın yanı sıra şarkıcı Tarkan gibi isimler de Doğa Okulu vasıtasıyla Magma Dergisi’nin destekçileri arasında.

Kendini, “bilmek için yola çıkan, çıplak ayakla toprağa basan, yaşamı uzağında tutmayanların dergisiyiz” olarak tanımlayan Magma ekibi, ilk sayının kapağında Amazonları konu ediniyor. Kemal Tayfur’un araştırma yazısı ve Özcan Yüksek fotoğraflarıyla Magma, Amazonların esrarengiz atalarının kimler olduğuna ilişkin özgün bir araştırma makalesi hazırladı.

Ortaklaşa bütçeyle oluşturulmuş çok paydaşlı Evliya Çelebi şirketi tarafından yayımlanacak olan ‘Magma’ ayda bir yayımlanacak. 160 sayfalık derginin ‘ısınma turu’ olan ilk sayı ise ekimden aralık ayına kadar, iki ay boyunca rafta kalacak.

Dergiyle ilgili ayrıntılı bilgi ve abonelik için tıklayınız.

(Yeşil Gazete)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.