Dünyaİnsan HaklarıManşet

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suudi sınır muafızları yüzlerce mülteciyi öldürdü

0
4 Aralık 2022'de TikTok'ta yayınlanan bir videodan bir kare; Suudi Arabistan'da dik bir yokuşta Al Thabit'teki göçmen kampından geçmek için kullanılan yolda yürüyen 37'si kadın gibi görünen yaklaşık 47 göçmenden oluşan bir grubu gösteriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch, HRW) bugün yayınladığı raporda, Suudi sınır muhafızlarının Mart 2022 ile Haziran 2023 arasında Yemen-Suudi sınırını geçmeye çalışan yüzlerce Etiyopyalı göçmen ve sığınmacıyı öldürdüğünü bildirdi. Örgüt, söz konusu cinayetleri insanlığa karşı bir suç olarak nitelendirdi.

73 sayfalık “‘Üzerimize Yağmur Gibi Ateş Açtılar’: Suudi Arabistan’ın Yemen-Suudi Sınırında Etiyopyalı Göçmenleri Kitlesel Olarak Öldürmesi” başlıklı rapor, Suudi sınır muhafızlarının yaygın ve sistematik bir saldırı modeliyle çok sayıda göçmeni öldürmek için patlayıcı silahlar kullandığını ve çok sayıda kadın ve çocuk da dahil olmak üzere göçmenleri yakın mesafeden vurduğunu ortaya çıkardı.

‘Suudi yetkililer yüzlerce göçmeni ve sığınmacıyı öldürüyor’

İnsan Hakları İzleme Örgütü mülteci ve göçmen hakları araştırmacısı Nadia Hardman, “Suudi yetkililer dünyanın geri kalanının göremeyeceği bu uzak sınır bölgesinde yüzlerce göçmeni ve sığınmacıyı öldürüyor” dedi ve ekledi:

“Profesyonel golf, futbol kulüpleri ve büyük eğlence etkinlikleri için milyarlar harcamak gibi Suudi imajını iyileştirmek için gerçekleştirilen olaylar, dikkatleri bu korkunç suçlardan başka yöne çekmemeli.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, raporu ortaya koyan çalışma sürecinde, Mart 2022 ile Haziran 2023 arasında, Yemen-Suudi sınırını geçmeye çalışan 38 Etiyopyalı göçmen ve sığınmacıya ek olarak bu dönemde sınırı geçmeye çalışanların tanıdıkları da dahil toplamda 42 kişiyle görüşüldüğünü bildirdi.

Fotoğraf: AFP

Ya göç ya kaçış

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre; Suudi Arabistan’da yaklaşık 750 bin Etiyopyalı çalışıyor. Birçoğu ekonomik nedenlerle göç ederken, bir kısmı da Etiyopya’daki ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle ülkeden kaçmış durumda.

Örgüt, 2014’ten bu yana Yemen ve Suudi Arabistan sınırında göçmenlerin öldürüldüğünü belgeliyor. Raporda ayrıca hedefli cinayetlerin hem sayısı hem de biçimi açısından kasıtlı bir artış olduğuna işaret ediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre; Suudi Arabistan’da yaklaşık 750 bin Etiyopyalı çalışıyor. Birçoğu ekonomik nedenlerle göç ederken, bir kısmı da Etiyopya’daki ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle ülkeden kaçmış durumda.

Örgüt, 2014’ten bu yana Yemen ve Suudi Arabistan sınırında göçmenlerin öldürüldüğünü belgeliyor. Raporda ayrıca hedefli cinayetlerin hem sayısı hem de biçimi açısından kasıtlı bir artış olduğuna işaret ediyor.

İnsan Hakları Örgütü, görüşülen göçmenler ve sığınmacıların, denize açılmaya elverişsiz gemilerle Aden Körfezi‘ni geçtiklerini, Yemenli kaçakçıların onları Suudi sınırındaki şu anda silahlı Husi grubunun kontrolünde olan Saada vilayetine götürdüklerini söylediğini aktardı.

Birçoğunun ise Yemen’de ülke topraklarının önemli bir kısmını elinde bulunduran Husi güçlerinin kaçakçılarla çalıştığını ve onları şantajla ya da göçmenlerin “çıkış ücreti” ödeyene kadar kötü muameleye maruz kaldıkları gözaltı merkezleri olarak tanımlanan yerlere nakledeceklerini söyledi.

Göçmenlerin belirttiklerine göre en fazla 200 kişilik gruplar halindeki göçmenler, düzenli olarak sınırı geçerek Suudi Arabistan’a girmeye çalışıyor.

Suudi sınır muhafızlarının her geri püskürtmesinin ardından yeniden sınırı geçmek için girişimde bulunduklarını belirten göçmenler, gruplarında erkeklerden çok kadınların ve kimsenin refakatinde olmayan çocukların olduğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, bu hesaplarla tutarlı olan uydu görüntülerinden Suudi sınır muhafız karakollarını tespit ettiklerini de bildirdi.

Görüşülen mülteciler sınırda Suudi muhafızları tarafınca patlayıcı silahların kullanıldığını belirtirken bazıları, Suudilerin onları bazı durumlarda aylarca gözaltı tesisinde tuttuklarını söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Öte yandan önde gelen adli tıp uzmanlarından oluşan uluslararası bir grup olan Uluslararası İşkence Mağdurları için Rehabilitasyon Konseyi‘nin Bağımsız Adli Tıp Uzman Grubu üyeleri, yaralarının nedenlerini belirlemek için yaralı veya ölü göçmenleri gösteren doğrulanmış videoları ve fotoğrafları inceledi.

Bazı yaralanmaların “ısı ve parçalanma üretme kapasitesine sahip cephanelerin patlamasıyla tutarlı net desenler” gösterdiği, diğerlerinin ise “ateşli silah yaralanmalarıyla tutarlı özelliklere” sahip olduğu ve bir örnekte “yanıkların görünür olduğu” sonucuna varıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.