İliç FaciasıManşetTürkiye

İliç’te işçiler maden sahasındaki çatlakların fotoğrafını çekmiş

0
İliç'teki çatlaklar

Erzincan İliç‘te, Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni‘nde 13 Şubat’ta yaşanan felaketin öncesinde, maden sahasında meydana gelen çatlakların işçiler tarafından fotoğraflandığı ortaya çıktı. İşçilerin aileleri ve Bağımsız Maden İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu tarafından maden sahasındaki çatlaklar konusunda uyarılarda bulunulduğu da ifade ediliyor.

Çalık Holding‘in ortağı olduğu Anagold Madencilik, Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta yaşanan siyanürlü devasa yığın liçinin kayması, 9 işçiyi göçük altında bıraktı. İşçilerin aileleri ve bağımsız uzmanlar, “facia önlenebilirdi” diyor.

İşçilerin çektiği ve ANKA‘nın ulaştığı fotoğraflar, liç yığınında meydana gelen yarılmaları gözler önüne sererken, maden sahasındaki risklerin bilindiğini ancak önlem alınmadığını ortaya koyuyor.

Facianın yaşanmasına yol açan faktörler arasında, liç yığınının aşırı büyüklüğü, toprağa verilen solüsyon miktarının artırılması ve her gün saat 12.00’de düzenli olarak dinamit patlatılması gibi etkenlerin bulunduğu belirtiliyor.

İliç faciası: İstanbul Barosu’ndan Murat Kurum, şirket yetkilileri ve bilirkişiler hakkında suç duyurusu
Enerji Bakanı Bayraktar: İşçilerin lokasyonlarıyla ilgili arama alanımızı daralttık
MAPEG, Anagold’un ruhsat süresi uzatma taleplerini bir bir onaylamıştı
İliç’teki maden faciasında Kanadalı yönetici vekili de gözaltına alındı

İlçede etkili olan yağmur, toprağın balçığa dönüşmesine neden olurken, bu durum arama kurtarma çalışmalarını da zorlaştırıyor. İşçilere ulaşmanın artık mucizelere bağlı olduğu belirtiliyor. Maden sahasında oluşan çatlakların herkes tarafından bilindiği, bazı taşeron firmaların işçilerini çektiği ancak Anagold’un çalışmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Ayrıca, madende yerdeki titreşimleri gösteren sinyal sisteminin bozuk olduğuna dair uluslararası bir denetim firması tarafından hazırlanan raporun, Kanadalı şirket dahil tüm yetkililere iletildiği ortaya çıktı. Bu bilgiler, maden sahasındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine dair ciddi endişeleri gündeme getiriyor.

Enerji Bakanı da çatlakları doğruladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Alparslan Bayraktar bugün (16 Şubat’ta) konuyla ilgili yaptığı açıklamada toprak altında kalan dokuz  kişinin, çatlakları  kontrol amacıyla alana gittiklerinde olayın meydana geldiğini doğrulamıştı.

DHA‘nın aktardığına göre Bayraktar, “Bu yönde bize de iletilen bir bilgi var. Bu bölgedeki işçilerin tahliye edildikleri doğru. Sonra bu bölgedeki dokuz  arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine dönülmesi sonrası yani burada normalde çok daha fazla işçi çalışıyordu. Döndükleri esnada hadiseye yakalandıkları maalesef doğru” dedi.

Olayın sebebiyle ilgili soruşturma ve teknik çalışma bitmeden bir şey söylemenin doğru olmayacağını ve ilgili kurumların araştırmasının sürdüğünü ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

“Bu işin gizlenecek ve üstü kapatılacak bir durumu yok. Birçok farklı ihtisas sahibi kurumumuz, akademisyenlerden oluşan grupla çok yoğun şekilde çalışıyoruz. Hiçbir endişeye mahal yok. Soruşturmanın neticesinde bütün sorumlular ortaya çıkacak. İnşallah böyle bir hadiseyi Türkiye‘de bir daha yaşamayız. Hakikaten çok üzgünüm. Bir taraftan onu araştırırken önce kurtarma beraberinde rehabilitasyon süreci devam ediyor. DSİ güçlü bir ekiple burada. Onlar da zararlı maddelerin halk sağlına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde toplanması, kontrol altına alınmasıyla alakalı planı çalıştılar. İnşallah onu hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.