Ekolojiİliç FaciasıManşetTürkiye

Enerji Bakanı Bayraktar: İşçilerin lokasyonlarıyla ilgili arama alanımızı daralttık

0
İliç

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç‘te altın madeni nedeniyle meydana gelen faciaya ilişkin olarak “Buranın heyelandan önce tahliye edildiği, işçilerin sonradan kontrol amaçlı döndükleri sırada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru” dedi.

Arama kurtarma faaliyetinin devam ettiğini belirten Bayraktar, “Bütün zorluklara rağmen burada çok geniş kapsamlı bir faaliyet yürütüyoruz. Çok büyük bir heyelan. Yaklaşık 400 bin kamyonla taşıyabileceğimiz alanda dokuz kardeşimizi arıyoruz. Belirlediğimiz noktalara bugün daha yoğun bir şekilde gireceğiz. Ümit ediyorum bu çalışmalardan netice alırız. Buradaki işçi kardeşlerimizin aileleri ve yakınlarının beklentileri var ve biz de buna yanıt verebilmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı ve şunları kaydetti:

“Bu yönde bize iletilen bir bilgi var. İşçilerin tahliye edildiği. Tekrar 9 arkadaşın kontrol için bölgeye döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru. Burası özel bir işletme, yüzde 80’i Amerikalı bir şirkete ait.”

‘Alanımızı daraltmış durumdayız’

Madencilerin üçünün farklı, altısının farklı lokasyonlarda olduğunu tespit ettiklerini belirten Alparslan Bayraktar, “İşçilerin yerinin tam tespit edildiği gibi bir algı olmasın. Alanımızı daraltmış durumdayız. Üç kardeşimizin manganez madenin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz, o bölgelere yoğunlaşacağız” şeklinde konuştu.

Sahada sürekli ölçümler yaptıklarını belirten Bakan, “Mevcut saha ve diğer yerlerde. Aynı zamanda dere yatağının ilerleyen kısmında numuneler alıp tespit yapıyoruz. Yapılan testlerin sonucunda halk sağlığını tehdit edici herhangi bir şey söz konusu değildir” ifadelerini kullandı ve şunları aktardı:

“Bugün üçüncü gün, yeni bir faza geçiyoruz; heyelan ile oluşan toprak yığınını kaldırma aşamasında planlamaya geçtik. Belki de bu aylar sürecek bir süreç ama biz bunun planlamasını yapıyoruz. Temel önceliğimiz bu kurtarma operasyonuna yoğunlaşmış bir şekilde devam etmek.”

‘Teknik ve idari yönden soruşturmaya devam ediyoruz’

Soruşturmanın devam ettiğini de belirten Bakan, “Onların ifadesi sekiz çalışanla alakalı yöneticiyle alakalı, içlerinde yabancı yönetici de olmak üzere şu anda adliyeye sevk edilmiş durumdalar. Önümüzdeki günlerde ilave soruşturma kapsamında arkadaşlar ifade verecek” dedi ve ekledi:

“Bu noktada eksik kusur varsa yargı tespit edip gereğini yapacaktır. Biz de ilgili tüm kurumlarımızla teknik ve idari yönden soruşturmaya devam ediyoruz. Biz yine düzenli bir şekilde sizlere bütün açıklığıyla, konuları intikal ettirmeye devam edeceğiz. Bir nebze sabır bekliyoruz. AFAD’ın sahada yürüttüğü çalışmalar netice verecek.”

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.