Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyesi, avukat Barış Yıldırım, Erzincan İliç‘te yer alan Çöpler Altın Madeni projesi için verilen “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararına karşı hukuki mücadele başlattı.
DHA’ya konuşan Barış Yıldırım, bu kararın hem dava açmadan önce hem de dava sürecinde şirket tarafından bütünsel bir ÇED raporu bulunmadan alındığını ifade ederek şirketin, maden ruhsat sahalarını bölerek parça parça ÇED başvurusu yaptığını ve bu şekilde hukuka aykırı ÇED kararları aldığını belirtti.
Çöpler Altın Madeni’nin, biyolojik çeşitlilik açısından zengin Munzur Havzası‘nda yer aldığı ve kimyasal işlemlerle altın ayrıştırmanın devam etmesi halinde, bölgenin yaban hayatı ve ekosisteminin ciddi tehlike altında olacağı ifade ediliyor.
Daha önce de İliç’te ÇED kararına itiraz edilmişti
Yıldırım, Erzurum 1. İdare Mahkemesi‘nin, projeye dair verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmesinin, bu hukuka aykırılığa karşı önemli bir adım olduğunu belirtti. Yıldırım, projenin ikinci kapasite artışına ilişkin 2021’de verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan iptal davasında da yer almıştı. 13 Nisan 2022’de yapılan saha keşfinde, Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu Üyesi olarak katılarak, hukuka aykırılıkları belgelediğini belirten Yıldırım, Türkiye Barolar Birliği‘nin, projenin Munzur ekosistemine zarar verdiğini ve faaliyetlerin durdurulması gerektiğini belirten bir rapor hazırladığını da hatırlattı.
‣ Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’ndan İliç raporu: Burada işçi güvenliği yok
‣ Çevre Bakanlığı’nın İliç’te ‘çevre izin ve lisans belgesinin iptali’ ne anlama geliyor?
‣ [İklim Masası] İliç’teki facia, kuralsızlığın ve kontrolsüzlüğün sonucu
Avukat Barış Yıldırım’ın açıkladığına göre proje sahasında 2 bin 250 bitki türü bulunuyor ve bölge, bölgenin en önemli doğa alanlarından biri olan Fırat Nehri havzasının merkezinde yer alıyor. Projenin devam etmesi hem Türkiye Cumhuriyeti‘nin ulusal mevzuatına hem de insanların çevre sağlığına aykırı. Yıldırım, Anayasamızın ve Çevre Kanunu’nun ilgili maddelerine atıfta bulunarak, projenin derhal durdurulması ve madenin kapatılması gerektiğini ifade ediyor.