‘İklim mağdurları’ndan petrol devi Total’in yöneticilerine dava

Davacılar, iklim değişikliğinin dünyanın en büyük sağlık acil durumu olduğuna dikkat çekerek, TotalEnergies ve diğer petrol ve gaz şirketlerinin ne yaptıklarının tamamen farkında olduğunu ve bu nedenle de sorumlu olduğunu savunuyor.

Aşırı hava koşullarından zarar gören sekiz kişi ve üç STK, Paris’te açıkları davanın büyük bir petrol şirketini işleten kişilere karşı açılan bu türden ilk ceza davası olduğunu söyledi.

Guardian‘ın aktardığına göre, dava, TotalEnergies’in yöneticilerinin ve ana hissedarlarının, başkalarının hayatlarını kasten tehlikeye atma, kasıtsız adam öldürme, bir felakete müdahale etmeyi ihmal etme ve biyolojik çeşitliliğe zarar verme suçlarından iddia edilen cezai sorumluluğunu tespit etmeyi amaçlıyor. Bu tür suçlar kanıtlandığı takdirde hapis ve para cezasıyla cezalandırılıyor.

Total,  çoğu aktif olan bilinen sekiz vakayla sık sık hedef haline geliyor. Şirketlere ve hükümetlere karşı açılan iklim davaları da şimdiden yüzleri bulmuş durumda.

[İklim Masası] Petrol devleri aleyhine açılan iklim davaları hızla artıyor
Asya’nın ilk iklim davası: Güney Koreli gençler hükümete karşı
Aktivist gençler Biden’a iklim davası açmak için destek bekliyor
‣ Genç iklim aktivistleri ABD Yüksek Mahkemesi’ne açtıkları davada strateji değiştirdi
‣ AİHM’den üç iklim davası kararı: Büyük bir başarı
‣ İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı
‣ Montanalı genç aktivistlerin açtığı ABD’nin ilk iklim davası bugün görülüyor

İklim kampanyacıları, bu konuda  Avrupa’da en dikkate değer başarı olarak Hollanda Mahkemesi tarafından Shell‘e 2030’a kadar karbon emisyonlarını neredeyse yarı yarıya azaltması emri verilmesini gösteriyor. Bu dava, şu anda temyiz aşamasında. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de nisan ayında İsviçre hükümetinin, ülkenin emisyonlarını azaltmak için yeterli çabayı göstermediği yönünde bir karar vermiş; mayıs ayının başlarında ise Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi hükümetin iklim eylem planının yasadışı olduğunu belirtmişti.

‘Şirketler ne yaptıklarının tamamen farkındalar’

TotalEnergies şikayetindeki William C. olarak bilinen davacılardan biri, 2020 yılında güneydoğu Fransa’da Alex fırtınasının getirdiği sel felaketinde annesini kaybettiğini belirterek, “İklim felaketi nedeniyle ölen annemin onurunu savunuyorum. Total ve hissedarlarının yıllık genel kurul toplantısında yapacakları seçimler, gelecekte hayatlarımız üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olacak” dedi.

‣ İklim aktivisti gençlerin Türkiye’ye açtığı dava incelenmeden reddedildi
‣ Yüzyılın iklim davasına 2 milyon Fransızdan destek
‣ İlk ‘küresel’ iklim davası: Alman yargıçlar Peru’da
‣ 12 İtalya vatandaşı enerji devi Eni’ye iklim davası açıyor
‣ Araştırma: İklim davaları, fosil yakıt şirketlerinin hisse fiyatlarını düşürüyor

Davayı açan STK’lardan biri olan Alliance Santé Planétaire’den Dr. Simon Frémaux  ise iklim değişikliğinin dünyanın en büyük sağlık acil durumu olduğuna dikkat çekerek, TotalEnergies ve diğer petrol ve gaz şirketlerinin ne yaptıklarının tamamen farkında olduğuna ve bu nedenle de sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

 Zimbabve, Belçika, Filipinler ve Yunanistan‘dan bireysel davacılar da  fırtınalardan, sellerden veya kontrol edilemeyen yangınlardan zarar gördüklerini kaydetti.

Bilimsel araştırmalar, küresel ısınmanın söz konusu olayları daha da kötüleştirdiğine işaret ediyor.  Yüzlerce “bağlantı” çalışması, aşırı hava olaylarının , fosil yakıt yakılmasından kaynaklanan emisyonlar nedeniyle daha yoğun ve sık hale geldiğini kanıtlıyor.

World Weather Attribution: Nisan ayındaki aşırı sıcakların tek nedeni iklim değişikliği…
Antarktika Denizi’ndeki buz kaybının ana nedeni iklim değişikliği
‣ Büyük petrol şirketlerinin iklim taahhütleri neredeyse her kriterde başarısız

Cape Town Üniversitesi’nden atıf çalışmaları üzerinde çalışan Dr Joyce Kimutai  “Fosil yakıt endüstrisi, kanunların kendilerini sorumlu tutamayacağını bildikleri sürece işlerini genişletmeye ve insanların acı çekmesine neden olmaya devam edecek” diyor.

Total, hala yeni petrol ve gaz projeleri yapıyor

TotalEnergies,  dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinden biri ve ürünleri, 1971 yılından bu yana 14 milyar tondan fazla CO2 emisyonuna neden oldu. Bu tarih, araştırmacıların şirketin fosil yakıtların iklim değişikliğine neden olan rolünün farkında olduklarını açığa çıkardığı yıl.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2021’de küresel ısınmayı 1.5 derece civarında bir ısınmayla sınırlandırması için yeni petrol ve gaz sahalarının açılmaması gerektiği uyarısını hatırlatan davacılar, Total’in bu tarihten bu yana çok sayıda yeni petrol ve gaz projesi geliştirdiğini duyurduğunu ve daha fazlasını araştırmaya devam ettiğini söylüyor. 

Davacılar, CEO Patrick Pouyanné, şirketin yöneticileri ve ana hissedarlarının hepsinin, şirketin stratejik kararlarındaki rolleri nedeniyle “üstün sorumluluğa” sahip olduklarını iddia ediyor.

Dosyayı alan cumhuriyet savcısının, adli soruşturma mı açılacağına yoksa şikâyetin reddine mi karar vermesi için üç ayı bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR