Temiz enerji odaklı sivil toplum kuruluşu Oil Change International tarafından yapılan bir araştırmada dünyanın sekiz büyük petrol ve gaz üreticisinin iklim planlarının başarısız olduğu ortaya kondu.
Son yıllarda büyük petrol şirketleri, sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim krizini ele alma taahhütlerinde bulunmuştu ancak yeni bir rapor, bu planların incelemeye dayanamadığını gösteriyor. Guardian’ın aktardığına göre Oil Change International tarafından yapılan araştırma, ABD ve Avrupa merkezli sekiz büyük uluslararası petrol ve gaz üreticisinin iklim planlarını inceledi. Bu şirketler BP, Chevron, ConocoPhillips, Eni, Equinor, ExxonMobil, Shell ve TotalEnergies‘den oluşuyor.
Oil Change International’ın Küresel Endüstri Kampanya Yöneticisi David Tong, “Büyük petrol ve gaz şirketlerinin enerji dönüşümünün bir parçası olmak için ciddi bir adım attıklarına dair hiçbir kanıt yok” dedi. Rapor, bu şirketlerin hiçbirinin küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre 1,5°C ile sınırlama hedefiyle uyumlu olmadığını ortaya koyuyor.
Raporda, her bir şirketin iklim planları 10 kriter üzerinden değerlendirildi ve bu kriterlerde “tam uyumlu”dan “aşırı yetersiz”e kadar bir yelpazede sıralandı. Sekiz şirketin tamamı neredeyse tüm kriterlerde “aşırı yetersiz” veya “yetersiz” olarak değerlendirildi. ABD merkezli Chevron, ConocoPhillips ve ExxonMobil, tüm kriterlerde “aşırı yetersiz” olarak derecelendirildi.
Rapor, bu şirketlerin mevcut petrol ve gaz çıkarma planlarının, küresel sıcaklık artışını 2,4°C’ye kadar yükseltebileceğini ve bu durumun iklim felaketini tetikleyebileceğini belirtiyor. Bu sekiz şirket, küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlamak için kalan küresel karbon bütçesinin yüzde 30’unu kullanma yolunda ilerliyor.
‣ Rapor: Bankalar 8 yılda fosil yakıt şirketlerine 7 trilyon dolar sağladı
‣ Fosil yakıtların neden olduğu ‘küresel kararma’ nedir?
‣ Shell’den U dönüşü: İklim taahhütlerimizi yerine getirdik, üretimi kısmayacağız
Şirketlerin iklim taahhütleri üç ana kategoride değerlendirildi: Fosil yakıt arama ve üretimini azaltma hedefleri, sera gazı emisyonlarını azaltma yöntemlerinin bütünlüğü ve fosil yakıtlardan adil ve insan odaklı geçiş taahhütleri. Hiçbir şirket, fosil yakıt arama veya yeni çıkarma projelerinin onayını durdurma planına sahip değil.
Rapor, şirketlerin emisyon azaltma hedeflerinin büyük ölçüde yetersiz olduğunu ve şüpheli yöntemlere dayandığını belirtiyor. Bu yöntemler arasında henüz ölçeklenememiş karbon yakalama ve depolama ile insan hakları ihlalleriyle bağlantılı karbon denkleştirme yer alıyor. Ayrıca, sekiz şirketin hiçbiri, çalışanlar ve faaliyet gösterdikleri topluluklar için adil geçiş planları kriterlerini karşılamıyor ve temel insan hakları kriterlerini yerine getirmiyor.
Bu rapor, Oil Change International tarafından desteklenen dördüncü yıllık “Büyük Petrol Gerçeklik Kontrolü” raporu olarak, dünya çapında 100’den fazla iklim grubu tarafından onaylandı. İlk raporun yayımlandığı 2020’den bu yana, birçok petrol şirketi fosil yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle iklim taahhütlerini geri çekti.