Dünyaİklim KriziManşet

Genç iklim aktivistleri ABD Yüksek Mahkemesi’ne açtıkları davada strateji değiştirdi

0
Fotoğraf: Robin Loznak

Genç iklim aktivistleri ve onları temsil eden avukatlar ABD Yüksek Mahkemesi’nde federal hükümete karşı açtıkları dönüm noktası niteliği taşıyan davada yeni bir stratejiye geçiş yapıyor. Juliana vs. ABD davasında aktivistler fosil yakıta dayalı enerji sisteminin anayasaya aykırı olduğu iddiasına bulunmaya karar verdi.

2015 yılında başlatılan davada, federal hükümetin eylemlerinin iklim krizine doğrudan katkıda bulunduğunu savunulmuştu. 9’uncu Temyiz Mahkemesi ise geçen ay verdiği kararda hükümeti bir iklim iyileştirme planı hazırlamaya zorlama yetkilerinin olmadığına karar vermişti.

Değişiklik önerisi mahkemeye sunuldu

Salı günü yaşları 13 ile 24 arasında değişiklik gösteren 21 davacı yeni stratejileriyle davada değişiklik yapmak için başvuruda bulundu ve değişiklik önergesini Oregon’daki federal bir mahkemeye sundu.

Common Dreams’de yer alan habere göre yeni strateji, Yüksek Mahkeme’nin 1954’te okullarda ırk ayrımcılığının Anayasa’yı ihlal ettiği yönündeki kararına yol açan Brown vs. Eğitim Kurulu‘ndan ilham alıyor.

Davacıları temsil eden hukuk bürosu Our Children’s Trust’ın hukuk danışmanı Julia Olson, bu tür değişiklik talebinin “çok yaygın bir durum olduğunu ve bu yüzden bu talepte bulunmanın olağandışı olmadığını” vurguladı.

‘Tarihsel bir potansiyeli var’

Olson, hangi yasal yoldan gidilirse gidilsin davanın tarihsel bir potansiyeli olduğunu vurgulayarak “Juliana’daki gençler lehine gelecek bir karar, çocuklarımızın anayasal haklarının siyasi çoğunluğun değişen rüzgarlarından korunmasını sağlayacaktır” dedi.

Olson “Bir zafer elde edilmesi ulusal fosil yakıt enerji sisteminin anayasaya aykırı olduğunu ilan edecek ve gençlerin haklarını korumak için mevcut ve gelecekteki kanun yapıcıları sorumlu tutacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.