İklim KriziManşet

İklim Ekonomisi Enstitüsü’nden ‘Küresel Karbon Hesapları 2018’ raporu

0

Fransa’da iklim finansmanı politikaları üzerine çalışan İklim Ekonomisi Enstitüsü önemli bir rapor yayınladı. Dünya’da var olan ve planlanan tüm karbon fiyatlandırma politikalarını incleyen bu rapor, bu alandaki 5 temel eğilimi gözler önüne seriyor.

Rapora göre Dünya’da, 46 ülke ve 26 eyalet ve şehir, doğrudan bir karbon fiyatlandırma politikası uyguluyor. Yeni 25 politikanın da kısa süre içerisinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Türkiye’de ise her hangi bir karbon fiyatlandırma politikası uygulanmıyor.

2017 yılında küresel emisyonun yüzde 20-25’i karbon fiyatlandırma politikasına tabii. Aynı yıl, toplam elde edilen karbon geliri 32 milyar dolar seviyesine çıktı, bu gelirlerin yüzde 65’i ise karbon vergisinden.

İklim Ekonomisi Enstitüsü (I4CE), ülkelerin karbon fiyatlandırma politikalarını içeren veritabanının 2018 versiyonunu dün (19 Nisan Perşembe) yayınladı. Küresel Karbon Hesabı 2018 adı verilen bu analiz, tüm dünya çapında uygulanan karbon fiyatlandırma politikalarındaki beş temel eğilimi gözler önüne seriyor. Zaman çizelgesi, interaktif dünya haritası, ayrıntılı tablolar ve grafiklerden oluşan çalışma, dünyanın her yerinde uygulamada olan veya planlanan tüm karbon fiyatlandırma politikaları, ve bu politikalarda kullanılan yöntemler, kapsanan sektörler ve yakıt türlerine göre dağılım hakkında detaylı bilgiler içeriyor.

Küresel Karbon Hesabı 2018 raporunda yer verilen karbon fiyatlandırma politikalarında 2018 yılı içinde görülen beş temel eğilim ise şöyle:

· Çok az sayıda idari bölgede açık bir karbon fiyatı uygulanmaktadır. 1 Nisan 2018 itibari ile, 46 ülke ve 26 eyalet ya da şehir karbon vergisi ve Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) içeren karbon fiyatlandırma politikalarını benimsemiştir. Bu yetki alanları, küresel GSYİH’nın yaklaşık% 60’ını oluşturmaktadır.

· Bununla birlikte, karbon fiyatlandırma politikalarının benimseyenlerin sayısı giderek artıyor. 2017 yılında, 3 adet ETS ve 3 adet karbon vergisi uygulanmaya başladı, önümüzdeki yıllarda da 25’ten fazla yeni karbon aracı politikasının uygulanacağı açıklandı. Nisan 2018 itibari ile, küresel emisyonların yüzde 20 ile 25’i açık karbon fiyatlarına tabii durumdadır, 2016 yılında sadece yüzde 13 olan bu miktar, büyük çoğunlukla, Aralık 2017’de yürürlüğe giren Çin ETS rejimi ile birlikte, önemli bir artış kaydetmiştir.

· Karbon gelirleri hem çevre hem de ekonomi için giderek daha önemli hale gelen bir finansman aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. I4CE, 2016 yılında, 22 Milyar ABD Dolan gelir getiren karbon fiyatlandırma girişimlerinin bu gelirlerinin 2017 yılında 32 Milyar ABD Doları seviyesine çıkmıştır. 2017’de, karbon gelirlerinin yüzde 65’i karbon vergisinden olmuştur.

· Karbon fiyatları ekonomik alan için çok düşük olarak görülmektedir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, 2018 yılında ton başına CO2 fiyatı 1 ABD doları 119 ABD Doları arasında değişmektedir. Bununla birlikte, karbon fiyatlandırmasıyla düzenlenen emisyonların %75’inden fazlası, 10 ABD Doları (8 Avro) altındaki bir fiyatta gerçekleşmektedir. Bu fiyat, hem kamu hem de özel sektördeki düşük karbonlu geçişi desteklemek için çok düşük kabul edilen bir seviyededir.

· 2018’de karbon fiyatları, 2 ° C hedefi ile uyumlu bir düzeyde değildir. Ünlü ekonomiist Stern ve Stiglitz liderliğindeki Yüksek Düzeyli Karbon Komisyonları Komisyonu, uluslararası toplumun, sürdürülebilir bir biçimde büyümeyi sağlarken, iklim değişikliğine yönelik hedeflerine de ulaşılabilmesi için, karbon fiyatlarının 2020 yılında, ton başına 40 ile 80 dolar arasında, 2030 yılında ise 50 ile 100 dolar arasında olması gerektiğini ifade ediyor.

İklim Ekonomisi Enstitüsü (I4CE)

I4CE- İklim Ekonomisi Enstitüsü, kamu ve özel sektör karar vericilenerine yönelik, enerji dönüşümü konusunda ekonomik ve mail uzmanlık sağlayan bir düşünce kuruluşu.

Paris Anlaşması’nın uygulanması, ve küresel finansın düşük karbonlu, iklime dirençli kalkınmaya akması için çalışmalar yürütmekte olan I4CE , Caisse des Dépôts ve Agence Française de Développement’in bir girişimidir ve Fas’ın Caisse de Dépôts et Gestion tarafından destekleniyor.

İlgili raporun detaylarına buradan erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.