İklim KriziManşet

Endonezya’nın Sumatra eyaletindeki sel ve toprak kaymalarında en az 26 kişi öldü

0

Endonezya‘nın Sumatra adasında meydana gelen sel ve toprak kaymalarında en az 26 kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer, 11 kişinin kayıp olduğunu, ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Şiddetli muson yağmurlarının yol açtığı sel ve heyelanların ardından sular çekilmeye başladı.

Geçen perşembe gününden bu yana adayı esir alan sel, Batı Sumatra eyaletinde dokuz ilçe ve şehri sular altında bıraktı. Cuma günü geç saatlerde meydana gelen büyük bir toprak kayması ise nehrin taşmasına ve Pesisir Selatan ilçesindeki dağlık köylerin yıkılmasına neden oldu.

Geçen ayın başında da Sumatra’da şiddetli yağışların yol açtığı bir sel felaketi meydana gelmiş; 53 bin kişi yerinden olmuştu. Ülke hemen her yıl, bir veya birkaç büyük sel ve heyelan felaketine uğruyor.

Endonezya’da sel 53 bin kişiyi etkiledi

Ulusal Afet Yönetim Ajansı, yardım çabalarının elektrik kesintileri, hasarlı köprüler ve kalın çamur ve enkaz nedeniyle tıkanan yollardan dolayı sekteye uğradığını söyledi.

Sözcü Abdul Muhari, kurtarma ekiplerinin çoğunlukla Pesisir Selatan ve komşu Padang Pariaman bölgesindeki en kötü etkilenen köylerde daha fazla ceset çıkardığını ve ölü sayısının 26’ya çıktığını söyledi.Heyelanlar ise en az 14 evi toprak altına gömdü. Olayda en az iki köylü yaralandı. Kayıpların aranmasına ise devam ediliyor.

Muhari, Batı Sumatra eyaletinde 37.000’den fazla ev ve binanın sular altında kaldığını söyledi. Binlerce ev ise hasar gördü.

Batı Sumatra’nın afet zararlarını azaltma dairesinden Fajar Sukma, kurtarma çalışmalarının halen devam eden aşırı hava koşulları nedeniyle sekteye uğradığını söyledi: “Bugün hala yağmur yağıyor ve kurtarma ekipleri yağmurun ortasında kurtarma operasyonunu yürütüyor. Ölü sayısının artmaya devam edebileceğini öngörüyoruz. ”

Seller ayrıca 26 köprü, 45 cami ve 25 okula da zarar verdi. Ajans, 13 yolun ve iki sulama sistemi ünitesinin yıkıldığını, bunların da 113 hektarlık (279 dönüm) pirinç tarlasını ve 300 metrekarelik (3.230 metrekarelik) ekim alanını sular altında bıraktığını duyurdu.

Endonezya’da yükselen deniz seviyesi, ‘takımada’ statüsünü tehdit ediyor

Dağlık bölgelerde ve nehir yataklarındaki köyler risk altında

Selin bastığı bölgede, milyonlarca insanın dağlık bölgelerde veya taşkın yataklarının yakınında yaşıyor. 17.000’den fazla adadan oluşan bir takımada ülkesi olan Endonezya’da ani ve şiddetli yağışlar sık ​​sık toprak kaymalarına ve sellere neden oluyor.

Uzmanlar önceki yıllara kıyasla üüm dünyada olduğu gibi bölgede de şiddetli hava koşulları daha sık görüldüğüne ve bunun sonucunda sel ve heyelan gibi olayların sayısının arttığına dikkat çekiyor.

Yılın başında Jakarta Bölgesel Afet Azaltma Kurumu, şubat sonuna kadar ülke genelinde şiddetli hava olaylarının yaşanma potansiyeli olduğu ve bu tür olayların sel, toprak kayması ve tayfun gibi hidrometeorolojik felaketlere yol açabileceği konusunda halkı uyarmış; kurumun başkanı Dwikorita Karnawati, çok şiddetli yağış, kuvvetli rüzgar ve yüksek dalgaların meydana gelme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti.

Ülkede son dönemde meydana gelen yoğun yağışların kısmen Endonezya takımadalarının batı ve güney kısımlarına daha fazla bulut oluşturan su buharı getiren Asya musonu tarafından tetiklendiği açıklandı.

Sebep iklim krizi mi?

Dünyanın birçok bölgesinde sıcak dalgaları, ölümcül seller ve orman yangınlarına neden olan iklim değişikliği, Endonezya’daki gibi aşırı yağışlar, normalden güçlü yaşanan muson mevsimi gibi aşırı hava olaylarına neden oluyor.

Uzmanlar küresel ısınmanın etkilerinin dünyanın her yerinde aynı şekilde görülmediğini, belli bölgelerde sel, fırtına gibi aşırı hava olaylarına yol açtığını, sera gazı emisyonları kesilmediği müddetçe bu döngünün devam edeceğini söylüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.