İklim KriziManşet

Endonezya’da sel 53 bin kişiyi etkiledi

0
25 Ocak 2024 / Muaro Jambi. Fotoğraf: Antara / The Jakarta Post

Endonezya‘da meydana gelen aşırı hava olayları sel ve heyelana neden oldu.

Geçen yılın sonlarında Meteoroloji, Klimatoloji ve Jeofizik Kurumu  2024 yılı başında aşırı yağışların gelebileceği, sel ve taşkınlara neden olabileceği konusunda uyarmıştı. Şiddetli yağışlarla mücadele eden Sumatra‘da birçok bölgede sel meydana geldi.

Afet yetkilileri, geçen Cumartesi gününden bu yana Bungo bölgesinde yaşanan sel ile mücadele etmeye devam ediyor. Sağanak yağmur, yakındaki Batang Tebo Nehri’nin taşmasına neden oldu: 14 bin 300‘den fazla evin sular altında kaldı,  53 bin kişi yerinden oldu. 

Ogan İlir bölgesinde de çarşamba günü şiddetli yağış üç köyde sele ve su baskınlarına neden oldu. Bölgenin afet kontrol ajansına göre, perşembe günü itibarıyla sel suları 40 santimetre yüksekliğe ulaştı ve 183 evi etkiledi, herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

Selin ayrıca bir asma köprü ile iki beton köprüyü de tahrip ettiğini söyleyen Bungo Bölgesi Ulusal Afet Yönetimi Merkezi Başkanı Zainudi, “Sadece 5 teknemiz ve selden etkilenen 88 köyümüz var. Sınırlı kaynaklara rağmen ekibimiz insanları tahliye etmeye devam ediyor” dedi. Zainudi, onlarca kişinin su basan evlerinde kalmayı tercih ettiğini ekledi.

Jakarta’da 9 mahalle sular altında kaldı

Java‘nın en kalabalık adasındaki bazı bölgeler, Purworejo bölgesindeki üç köy de dahil olmak üzere günlerce süren sağanak yağmurun ardından sular altında kaldı.

Jakarta’da da son birkaç gündür Ciliwung Nehri‘nin taşmasına ve çevresindeki bölgelerin sular altında kalmasına neden olan şiddetli yağışlar meydana geliyor. Perşembe günü itibarıyla Kuzey ve Doğu Jakarta‘da dokuz mahalle 60 cm yüksekliğinde sular altında kaldı.

Jakarta Ulusal Afet Yönetimi Merkezi Başkanı Isnawa Adji, selle mücadele kapsamında afet kurumunun, su işleri kurumuyla birlikte çalıştığını söyleyerek “su baskınlarını azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Son zamanlarda yaşanan şiddetli hava olayları Java’nın diğer bölgelerinde de toprak kaymalarına neden oldu.

Rapor: Karadeniz’deki aşırı yağışların sebebi insan kaynaklı iklim krizi

Sebep iklim krizi mi?

Dünyanın birçok bölgesinde sıcak dalgaları, ölümcül seller ve orman yangınları meydana geliyor. Bilim insanları bu tür aşırı hava olaylarının insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin bir sonucu olarak meydana geldiğini söylüyor.

Uzmanlar iklim değişikliğinden kaynaklı bu sıcaklığın dünyanın her yerine eşit şekilde dağılmadığı için belli bölgelerde sel, fırtına gibi aşırı hava olaylarına yol açtığını, emisyonlar kesilmediği müddetçe bu döngünün devam edeceğini söylüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.