Ekoloji Birliği, UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hewsel Bahçeleri’nin Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi ve inşaatta çıkan molozların Dicle Nehri’ne atılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hewsel Bahçeleri’nin sekiz bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtilen açıklamada bölgenin kent için bir oksijen kaynağı olduğu vurgulandı.
Yedi bine yakın ağaç kesimi
Açıklamaya göre sucul bir ekosisteme sahip olduğu belirtilen bölgede 28 tanesi endemik olmak üzere 51 balık türünün ve orman ekosisteminde de çeşitli ağaç türleri yer alıyor.
Hewsel Bahçeleri’ndeki tahribat hakkında bilgilerin paylaşıldığı açıklamada “Öncelikle Dicle Üniversitesi rektörlüğü tarafından yedi bine yakın ağaç kesilerek kıyıma başlandı. Bu süreçte Diyarbakır kent sakinleri, doğa savunucuları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri nöbet eylemi başlatınca geri adım atıldı ve ağaç kıyımı durduruldu” denildi.
‘Kamuoyu bilgilendirilmeden inşaat yapılıyor’
UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen alanın 2016’ da Bakanlık tarafından Özel Proje Alanı olarak ilan edildiği belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:
Böylece projenin içeriğine dair de kamuoyuna herhangi bir bilgilendirme yapılmadan, millet bahçesi, kafe, seyirlik teras, asfalt ve betondan yol gibi yapılar yapılmaya başlandı. Sadece kafe için 1095 metrekare yeşil alan yok edilmiş bulunmaktadır.
‘Molozlar dökülüyor, kirlilik artıyor’
Ülkenin her tarafında devam eden doğa talanının burada da devam ettiği vurgulanan metinde “İnşaat çalışmaları sonucu hafriyat, ve molozlar dökülmeye başlamış ve sazlık alanlar yok olmaya başlamış, kirlilik artmıştır. Halkın evde olmasını ve UNESCO’nun sessizliğini fırsat bilen yetkili kurumlar ve sermaye çevreleri Hewsel Bahçeleri’ni yok etmektedirler” denildi.
Açıklama “Hewsel Bahçeleri‘nden Hasankeyf’e, ülkemizin her tarafındaki tüm doğaya yönelik saldırılara karşı duralım, doğamızı koruyup geleceğimiz olan çocuklarımıza miras bırakalım” sözleriyle sona erdi.