Ekoloji Birliği: Hewsel Bahçeleri Diyarbakır’ın oksijen kaynağı

Ekoloji Birliği yaptığı açıklamada ’Halkın evde olmasını ve UNESCO’nun sessizliğini fırsat bilen yetkili kurumlar ve sermaye çevreleri Hewsel Bahçeleri'ni yok etmektedirler’ dedi.

Ekoloji Birliği, UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hewsel Bahçeleri’nin Millet Bahçesi’ne dönüştürülmesi ve inşaatta çıkan molozların Dicle Nehri’ne atılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen Hewsel Bahçeleri’nin sekiz bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtilen açıklamada bölgenin kent için bir oksijen kaynağı olduğu vurgulandı.

Yedi bine yakın ağaç kesimi

Açıklamaya göre sucul bir ekosisteme sahip olduğu belirtilen bölgede 28 tanesi endemik olmak üzere 51 balık türünün ve orman ekosisteminde de çeşitli ağaç türleri yer alıyor.

Hewsel Bahçeleri’ndeki tahribat hakkında bilgilerin paylaşıldığı açıklamada  “Öncelikle Dicle Üniversitesi rektörlüğü tarafından yedi bine yakın ağaç kesilerek kıyıma başlandı. Bu süreçte Diyarbakır kent sakinleri, doğa savunucuları, meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri nöbet eylemi başlatınca geri adım atıldı ve ağaç kıyımı durduruldu” denildi.

‘Kamuoyu bilgilendirilmeden inşaat yapılıyor’

UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen alanın 2016’ da Bakanlık tarafından Özel Proje Alanı olarak ilan edildiği belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

Böylece projenin içeriğine dair de kamuoyuna herhangi bir bilgilendirme yapılmadan, millet bahçesi, kafe, seyirlik teras, asfalt ve betondan yol gibi yapılar yapılmaya başlandı. Sadece kafe için 1095 metrekare yeşil alan yok edilmiş bulunmaktadır.

‘Molozlar dökülüyor, kirlilik artıyor’

Ülkenin her tarafında devam eden doğa talanının burada da devam ettiği vurgulanan metinde “İnşaat çalışmaları sonucu hafriyat, ve molozlar dökülmeye başlamış ve sazlık alanlar yok olmaya başlamış, kirlilik artmıştır. Halkın evde olmasını ve UNESCO’nun sessizliğini fırsat bilen yetkili kurumlar ve sermaye çevreleri Hewsel Bahçeleri’ni yok etmektedirler” denildi.

Açıklama “Hewsel Bahçeleri‘nden Hasankeyf’e, ülkemizin her tarafındaki tüm doğaya yönelik saldırılara karşı duralım, doğamızı koruyup geleceğimiz olan çocuklarımıza miras bırakalım” sözleriyle sona erdi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR