EkolojiManşetYerel

NATO boru hattından sızan akaryakıt Sapanca Gölü’ne karıştı

0

Kocaeli‘nin Kartepe ilçesi Maşukiye Mahallesi’nde önceki gün akşam saatlerinde, yol çalışması sırasında NATO boru hattının bir kolu delinince akaryakıt sızıntısı yaşandı. Bölgeye sevk edilen ekipler iş makinesiyle boru hattının bir kısmını açarak hasar tespit çalışması gerçekleştirdi.

Çalışma kapsamında açılan kuyuya dolan ve boruda kalan akaryakıt tankere tahliye edildi. Boru hattında tamir çalışmaları da gece boyu sürdü. Borulardaki basıncın artması sebebiyle sızan akaryakıt Maşukiye Deresi’ne, buradan da Sapanca Gölü’ne karıştı. Gölün bir kısmının yüzeyi akaryakıtla kaplandı.

Göldeki kirliliğe müdühele eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri  ‘sosis’ ismi verilen malzemelerle su yüzeyine barikat kurarak sızıntının büyümesine ve gölün tamamına yayılmasına engel olmak için çalışma başlattı.

4-5 milyon insan, tarım ve sanayi işletmeleri, hayvanlar Sapanca’nın suyuna bağımlı

Sapanca Avcılar Kulübü Üyesi Cenk Akarlar, sızıntıyı kendilerinin fark edip yetkililere bildirdiğini belirterek, şunları anlattı:

“Yerel imkanların ötesinde bir çaba gerektiren bir meseleyle karşı karşıyayız. Burada ulusal çapta bir kirlilik var. Yaklaşık 4-5 milyon insanın su içtiği, sudan faydalandığı, tarımda kullanılan, sanayide kullanılan bir gölden bahsediyoruz. En kısa sürede, hızlı bir şekilde bilimsel çalışmaların, ölçümlerin yapılması lazım. Vatandaş olarak gölden içme suyunun kullanılmasına dair bir analiz, değerlendirme yapılması lazım. Kullanılabilir mi, kullanılamaz mı? Besinler bununla yıkanılabilir mi? Tatlı sudan çıkarılan balıklar yenebilir mi? Çünkü gerçekten kirlilik çok geniş bir alanda. Biz buradan yerel yöneticiler dışında, ulusal çapta bir çaba bekliyoruz. Acilen yardıma ihtiyacımız var.”

Çalışmalar sürerken SASKİ de konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı:

“Gece yarısında NATO hattında basıncın artması sonucunda sızıntı büyümüş ve dere yatağına ulaşan yakıt maddesi Sapanca Gölü’ne karışmıştır. Ekiplerimiz, gece ihbar alındığı andan itibaren konuyla ilgili aksiyon almış ve tüm birimleriyle göl sınırları içerisinde çalışmalara başlamıştır. Olay sonrası göl sınırlarımıza karışan yakıt maddesinin yayılımı SASKİ ekiplerimizce ivedilikle kontrol altına alınmış ve göl çevresinde bulunan içme suyu alım noktalarına ulaşması engellenmiştir. Bu saat itibarıyla SASKİ ekipleri gölün ilgili bölümlerinde kontrol altına aldığı yakıt maddesini etkisiz hale getirmek için yoğun bir mesai harcamaktadır.

Tüm vatandaşlarımız evlerinde çeşme suyu kullanımı konusunda en ufak bir problem yaşamayacaktır. Maddenin tamamen bertaraf edilmesi kısa süre içinde sağlanacaktır.”

Ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü alanda yakıtın göle yayıldığı, SASKİ ekiplerinin yakıt emici sosis malzemeler ile müdahale ettiği görüldü.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.