Hakkari‘nin Yüksekova ilçesinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 2019’da inşa edilen 93 metre yüksekliğindeki Dilimli Barajı’nın su seviyesi, kuraklık ve azalan yağışlar sebebiyle 25 ile 30 metre arasında düştü.
DHA‘nın aktardığına göre; Dilimli Barajı‘na su verilmezse 75 bin dönüm tarım alanının etkileneceğini belirten Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay “Köylerden gelen kılcal nitelikli derelerdeki sular, yağışların olmaması nedeniyle kurudu. Çiftçilerimizin 220 bin dönümün üzerindeki buğday, nohut, mercimeği tehlike altında. Suyu, tarlalarımıza ulaştıramıyoruz. Kuraklık nedeniyle barajın su seviyesi düşüyor. Yaşanan düşüş, tehlike sınırında. Yetkililerin bunun için önlem alınması gerekiyor” dedi.
Van Gölü buharlaşıyor!
Van Gölü’nde kuraklık: Gölün sınırları yeniden çizilebilir
Van Gölü Havzası’ndaki kuraklık kuşların yaşam alanlarını daralttı
Su seviyesi her geçen yıl düşüyor
Bölge sakinlerinden Jihat Yaşar da önlem alınmadığında iki ay sonra tamamen kuruyacağını belirterek “Geçen yıllarda su seviyesinde bir veya iki metrelik bir düşüş yaşanıyordu. Bu yıl çok ciddi bir düşüş var. 25 ile 30 metre bir düşüş var. Ve her geçen gün bu seviye daha da düşmektedir. Bu düşüş deva ederse iki aya kadar barajda su kalmaz ve büyük sorun yaşarız” diye konuştu.
İklim krizi: ABD’deki ‘mega kuraklık’
Kanada’da son 134 yılın sıcaklık rekoru kırıldı
Pakistan ve Hindistan aşırı sıcaklarla mücadele ediyor
İklim krizi ve kuraklık etkisi
İklim krizine bağlık aşırı sıcaklık nedeniyle son dönemde başta Avrupa olmak üzere dünyada geniş çapta rekor sıcaklıklar kaydediliyor. Sıcaklıklar nedeniyle de su kaynakları kuruma ve yok olma tehlikesi altında.
Ayrıca söz konusu aşırı sıcaklıklar nedeniyle kuraklık ve su tüketiminde artış meydana gelirken fosil yakıt şirketleri ve bu şirketlere destek olan hükümetler bir yandan da iklim krizini besliyorlar.
Avustralya’da 50,7 derecelik sıcaklık rekoru tazelendi
Hindistan’da sıcak dalgasıyla termometreler 49’u gördü
İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor
Uzmanlara göre, insan kaynaklı iklim değişikliği, 2000’den bu yana kuraklığın nedenlerinin yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor.
Bilgisayar modelleri, iklim değişikliğinin etkileri olmasa bile kuraklık yaşanabileceğini ancak sorunun bu kadar uzun süreli ve yaygın olmayacağını gösteriyor.
Artan sera gazları dünyayı ısıtarak daha fazla buharlaşmaya neden oluyor ve atmosferik dengeleri bozuyor.
Hollanda hükümeti kuraklık nedeniyle su kıtlığı ilan etti
İran’da iklim krizi
Irak’ta aylarca süren kuraklık
Artan küresel sıcaklıklar, toprağı ve bitki örtüsünü kurutan daha fazla buharlaşmaya yol açıyor.
2000 ve 2021 yılları arasında bölgedeki sıcaklıklar, önceki 50 yılın ortalamalarından yaklaşık bir derece daha yüksek olarak ölçülmüştü.
IPCC’nin raporlarına göre, dünya sanayi öncesi seviyelerin 2 derece üzerinde ısınırsa, üç milyara kadar insan kuraklıktan kaynaklanan kronik su kıtlığı yaşayabilir .
Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin 2021 yılına dair sıcaklık raporuna göreyse, geçen yıl tarihin en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti.