Ekolojiİklim KriziManşet

Cilo Fest bitti, çöpler ve tuvalet atıkları milyonlarca yıllık buzulların üzerinde bırakıldı

0

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Sat Buzul Gölleri‘nde düzenlenen “Cilo Fest”ten geriye çöpler ve seyyar tuvalet atıkları kaldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı kararıyla 26 Eylül 2020’de “Milli Park” ilan edilen ve 3 bin 400 rakımıyla bölgenin en yüksek ikinci dağı olan Cilo Sat Dağları ve Sat Buzul Gölü’ne girişler halen “izne” bağlı.

Ziyaretçiler izin alamadan bölgeye giremezken, Hakkari Valiliği ve Yüksekova Kaymakamlığı ortaklığında bu yıl buzul göllerin olduğu alanda “Cilo Fest”in beşincisi düzenlendi.

“Hakkari’de hayat var” sloganıyla düzenlenen organizasyonun ardından geriye çöp yığını ve atıklar kaldı.

Küresel ısınma nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya olan buzulların olduğu bölgede düzenlenen festivale resmi rakamlara göre 15 bin kişi katılırken bölgeye binlerce araç giriş yaptı.

Katılımcılar, buzul gölünün yanında halaylar çekerken gölün etrafındaki birçok çöp toplanmadan bırakıldı.

Seyyar tuvaletlerin atıkları da olduğu gibi bölgede bırakıldı.

Cilo buzulları hakkında

Cilo Dağlarındaki buzulların, milyonlarca yıl önce yaşanan Buzul Çağı’ndan kalma olduğu tahmin ediliyor.

Bu buzulların son 20 bin yılda bir erime sürecine girdiği, küresel ısınmaya bağlı olarak da bu erimenin özellikle son 20 yılda çok hızlandığı belirtiliyor.

Uzmanlar iklim krizinin neden olduğu sıcaklık artışı, değişen yağış ve buharlaşma rejimleri nedeniyle buradaki buzulların ciddi bir tehdit altında olduğunu, kısa zaman dilimlerinde büyük buzul kütlelerinin eridiğini ve buzullarda geniş çatlakların oluştuğunu vurguluyor.

Bu durum bölgenin ikliminin yanı sıra bölgede yaşayan canlı türleri üzerinde de önemli etkilere yol açıyor. Uzmanlar, endemik bitki türlerinden bazılarının yok olduğuna, bazılarınınsa yok olma tehdidi ile karşı karşıya olabileceğine dikkati çekiyor.

‣ Kara buzulları neden önemli? Cilo’nun kalbi eriyor

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.