İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

MHP İl Başkanı’nın açtığı davada Gazeteci Ruşen Takva beraat etti: Haber yaptım

0
Ruşen Takva Fotoğraf: MLSA
Fotoğraf: MLSA

‘Halkı yanıltıcı bilgi yayma’ iddiasıyla Hakkâri’de yargılanan gazeteci Ruşen Takva, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti. Takva’nın yargılandığı davanın ikinci duruşması, dün (6 Eylül) Hakkâri 1. Asliye Mahkemesi’nde görüldü.

Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Fatih Özbek’in silahlı saldırıya karıştığına dair sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle Takva hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 217/A maddesinde düzenlenen, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla iddianame düzenleyerek dava açmıştı.

İlk duruşması 19 Temmuz’da görülen davanın dünkü duruşmasında, savcının esas hakkındaki görüşü okundu. Savcı, Takva’nın cezalandırılmasını istedi.

MLSA‘nın aktardığına göre; Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılarak savunma yapan gazeteci Takva, davada delil kabul edilen olan sosyal medya paylaşımlarının gazetecilik faaliyeti olduğunu belirtti ve beraatını istedi.

‘Mesleğimin gereğini yerine getirdim, haber yaptım’

İddia makamının savlarını ve cezalandırma talebini kabul etmediğini belirten Takva, “Her ne kadar yaptığım paylaşım üzerine sokakların karıştığı ileri sürülse de ben aslında sokakların karıştığına dair kaynaklarımdan aldığım bilgi üzerine, her gazetecinin yapması gerekeni, mesleğimin gereğini yerine getirdim, haber yaptım” dedi.

Takva’dan sonra söz alan savunma avukatı Burcu Şeber de iddia makamının hazırladığı esas hakkındaki görüşü kabul etmediklerini ifade ederek müvekkili Takva’nın hem Türkiye’de hem de uluslararası mecradalarda basın ödülleri almış, saygın bir gazeteci olduğunu belirtti.

‘Mesleki faaliyetler dava konusu olmuş’

İddia makamının esas hakkındaki görüşünün siyasi saiklerle hazırlandığını söyleyen Şeber, savunmasına şöyle devam etti:

“Burada mesleki faaliyetler dava konusu olmuş. Mahkeme heyetinden kanaat oluşturması bekleniyor. Oysa olay günü Twitter’den (şimdiki X Platform) yapılan paylaşım dizilerine bakıldığında, aslında müvekkilimin, müştekiyi koruyan bir refleksle hareket ettiği görülmektedir. Kamu barışını bozacak bir durum oluşmamıştır. Müvekkilim yalnızca gazetecilik faaliyetini yerine getirmiştir, bu nedenle beraatını talep ediyorum.”

Mahkeme başkanının son sözünü sorduğu Takva, gazetecilik yaptığı için böyle bir davayla karşı karşıya kalmış olmaktan üzüntü duyduğunu belirtti.

Mahkeme, Takva’nın söz konusu sosyal medya paylaşımda suçun yasal unsurlarının oluşmadığını gerekçe göstererek, beraat kararı verdi.

Ne olmuştu?

Gazeteci Ruşen Takva, Aralık 2022’de, MHP İl Başkanı Fatih Özbek’in, Hakkâri’de bir kişiyi silahla yaralama olayına karıştığı, sonrasında ise Özbek’in akrabası olan koruması İsmail Aslan’ın teslim olduğu bilgisini içeren bir iddiayı Twitter hesabından paylaşmıştı.

Takva söz konusu tweetinde, “Hakkari MHP İl Başkanının çarşı ortasında bir kişiyi silahla vurdu iddiası sonrası kent merkezi karıştı ve esnaf kepenk kapattı. Olaydan sonra MHP İl Başkanının hem akrabası hem yakın koruması ‘ben vurdum’ diyerek teslim oldu. Soruşturma sürüyor” diye yazmıştı.

Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye, 180 ülke arasında 165’inci

You may also like

Comments

Comments are closed.