ManşetDünyaİklim Krizi

Pakistan ve Hindistan aşırı sıcaklarla mücadele ediyor: Cehennemde yaşıyoruz

0
Fotoğraf: Adnan Abidi / Reuters

Pakistan ve Hindistan’da eşi görülmemiş seviyelere çıkan nisan sıcaklıkları kritik seviyede su kaybı ve elektrik kesintilerine yol açtı. Hindistan’da aşırı sıcaklar sebebiyle 25 kişi hayatını kaybetti.

The Times of India’nın aktardığına göre; Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde hava sıcaklığı son altı yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Aşırı sıcaklar nedeniyle 25 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı, 2022’de mayıs başına kadar 381 sıcak çarpması vakası görüldüğünü bildirdi. Uzmanlar gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini söylüyor.

Veriler mart ve nisan aylarında 374’ten fazla sıcak hava çarpması vakası bildirildiğini gösteriyor.

Sıcak çarpmasına bağlı en yüksek ölüm sayısı Vidarbha‘da (15) kaydedildi, onu kuzey Maharashtra’dan Marathwada‘da altı ve Jalgaon‘da dört ölüm vakası izledi.

Hindistan’ın Ahmedabad kentinde bir çocuk serinlemek için bir gölete atlıyor. (30 Nisan 2022) Fotoğraf: Amit Dave / Reuters

Guardian’ın aktardığına göre; Hindistan’ın komşu ülkesi Pakistan’da yaşayan Nazeer Ahmed, aşırı sıcaklarda karşı karşıya kaldığı zorlukları anlattı. Havanın daha da ısınacağından ve daha kötüye gideceğinden korktuğunu söyleyen Ahmed, “Geçen hafta Turbat deli gibi sıcaktı. Nisan gibi hissettirmiyordu” diyor.

2021’de dünyanın en yüksek sıcaklığı mayıs’ta 54 santigrat dereceyle yine burada kaydedilmişti.

Su ve enerji kıtlığı

Aşırı sıcak dalgası Hindistan ve Pakistan’ı kasıp kavururken Ahmed’in evinin bulunduğu Pakistan’ın Belucistan bölgesindeki Turbat’ta yılın bu zamanlarında neredeyse 50 dereceye ulaşan ve haftalarca süren sıcaklara maruz kaldı.

Halk daha serin geçen gece saatleri dışında evlerinde kalırken kritik su ve elektrik kesintileriyle mücadele ediyor.

Yeni Delhi, Hindistan’da sıcak bir yaz gününde bir çocuk kirli Yamuna nehrinde yürüyor. (30 Nisan 2022) Fotoğraf: Adnan Abidi / Reuters

Sıcak dalgası iki ülkede de büyük enerji kıtlıklarını şiddetlendirdiği için yaklaşık 200 bin nüfusa sahip bir şehir olan Turbat, neredeyse hiç elektrik alamıyor. Bu da kentte klimaların ve buz dolaplarının çalıştırılamadığı anlamına geliyor. Ahmed durumu şu sözlerle açıklıyor:

“Cehennemde yaşıyoruz.”

Hindistan ve Pakistan’ın bazı bölgeleri rekor sıcaklıklar kaydetti

İklim değişikliğinin, kavurucu yaz sıcaklıklarının iki ay erken gelmesi ve musonlara daha aylar varken 1,5 milyardan fazla insan tarafından hissedildiği alt kıtada da benzer bir hikaye yaşanıyor.

Kuzeybatı ve orta Hindistan 122 yılın en sıcak nisan ayını yaşarken, Pakistan’ın Sindh eyaletine bağlı bir şehir olan Jacobabad dünyada şimdiye kadar kaydedilen en yüksek nisan sıcaklıklarından biri olan 49C’yi geçen Cumartesi günü gördü.

Sıcak dalgası ekinleri de vurdu

Sıcak dalgası, buğday ve çeşitli meyvelerle sebzeler de dahil olmak üzere ekinler üzerinde şimdiden yıkıcı bir etki yarattı. Hindistan’da aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenen bazı bölgelerde buğday mahsullerinden elde edilen verim yüzde 50’ye kadar düştü ve Rusya‘nın arz üzerinde zaten yıkıcı bir etkisi olan Ukrayna savaşının ardından durum küresel kıtlık korkularını daha da kötüleştirdi.

Rekor kıran ısının ekinlere zarar verdiği ve bölgedeki milyonlarca insanı tehdit ettiği Hindistan, Jammu yakınlarında bir buğday çiftçisi.
Fotoğraf: Channi Anand / Assosiated Press

İlgili haber: https://yesilgazete.org/hindistanda-sicak-dalgasi-hasat-kavruldu-milyonlarca-insan-risk-altinda/

‘Hava ekinlerimize ilk kez bu kadar zarar verdi’

Belucistan’ın  elma ve şeftali bahçeleriyle ünlü Mastung semtinde, hasat büyük ölçüde azaldı. Bir çiftçi olan Haji Ghulam Sarwar Shahwani, elma ağaçlarının bir aydan daha erken çiçek açmasını ıstırap içinde izlediğini belirtti. Shahwani, “Hava, bu bölgedeki ekinlerimize ilk kez bu kadar zarar verdi” dedi.

Bölgedeki çiftçiler ayrıca buğday ekinleri üzerinde “sert” bir etkiden söz ederken, bölge de yakın zamanda 18 saatlik elektrik kesintisine maruz kaldı.

Ne yapacaklarını bilmediklerini söyleyen Shahwani, devlet yardımı da olmadığını ve çok az meyvenin olgunlaştığını, çiftçilerin aşırı sıcaklar nedeniyle milyarlarca dolar kaybettiğini vurguladı. Shahwani içerisine düştükleri çaresizliği şu sözlerle anlattı:

“Acı çekiyoruz ve buna gücümüz yetmiyor.”

Pakistan’ın ‘varoluş krizi’

Pakistan’ın İklim Bakanı Sherry Rehman, ülkenin kuzeyinden güneyine dek iklim acil durumu içinde olduklarını ve ülkenin bir “varoluşsal kriz” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Hindistan’ın Ahmedabad kentinde sıcak bir yaz gününde işçiler bir şantiye yakınında kasklarıyla  serinlemek için üstlerine su döküyorlar. (30 Nisan 2022)
Fotoğraf: Amit Dave / Reuters

Rehman, sıcak dalgasının ülkenin kuzeyindeki buzulların benzeri görülmemiş bir hızla erimesine neden olduğu ve binlerce kişinin sellere yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Su kaynaklarının da kıt olduğunu belirten Rehman, barajlardaki seviyenin de aşırı derecede düştüğünü söyledi.

‘Sıcak dalgaları uluslararası topluma bir uyarı olmalı’

Rehman, sıcak dalgasının uluslararası topluma bir uyarı olması gerektiğini belirterek “İklim ve hava olayları kalıcı olacak ve küresel liderler şimdi harekete geçmezse, ölçek ve yoğunlukları artacak” dedi.

Gujarat Afet Yönetimi Enstitüsü‘nde yardımcı doçent ve program yöneticisi olan Abhiyant Tiwari ise dünyanın içerisinde bulunduğu iklim krizini şöyle anlattı:

“Aşırı, sık ve uzun süreli sıcak dalgaları artık gelecekteki bir risk değil. Bunlar zaten yaşanıyor ve kaçınılmaz.”

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan açıklamada ise “Hindistan ve Pakistan’daki sıcaklıklar değişen bir iklimde beklediğimizle tutarlı. Isı dalgaları daha sık ve daha yoğun, ayrıca geçmişe göre daha erken başlıyor” denildi.

Hindistan Meteoroloji Departmanı’na göre, ülkede hafta sonu boyunca Bikaner, 47.1C ile ülkedeki en sıcak yerdi. Bununla birlikte, kuzeybatı Hindistan’ın bazı bölgelerinde uydular tarafından çekilen görüntüler, yüzey kara sıcaklıklarının 60C‘yi aştığını gösterdi. Bu, olağan yüzey sıcaklıklarının 45 ila 55C arasında olduğu yılın bu zamanında eşi görülmemiş bir vaka.

Hükümete göre, Cuma günü Hindistan’daki en yüksek enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 207.111 MW’a ulaştı. Hindistan, son altmış yılın en büyük elektrik sıkıntısıyla karşı karşıya.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.