Dünyaİklim KriziManşet

Kanada’da son 134 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

0

Kanada Meteoroloji Hizmetleri‘nin verilerine göre, ülkede bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar son 134 yılın rekorunu kırdı.

Manitoba eyaletindeki 21 şehirde rekor sıcaklık kaydedilirken ve eyaletin başkenti Winnipeg‘de hava sıcaklığı 37 dereceye yükselerek, 134 yıl önce ölçülen 33,3 derecelik rekoru kırdı.

Carman kentinde kaydedilen 36,9 derecelik sıcaklık, 1911’deki 32,8 derecelik 111 yıllık rekoru geride bıraktı.

Sprague kentinde kaydedilen 34,8 derece, 1933’teki 34,4 derecenin biraz üzerine çıkarak rekor yeniledi.

Kanada’nın en büyük metropolü Toronto’da da bu ay başında 32,1 derece ile rekor sıcaklık kaydedilmiş ve bu sıcaklığın, yılın bu döneminde 1944’te kaydedilen 31,1 santigrat dereceye göre yeni rekor olduğu açıklanmıştı.

Eyalet genelindeki birçok şehirde hafta sonu rekor sıcaklıkların görülmesi üzerine uzmanlar uyarılarda bulunarak, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalınmaması çağrısı yaptı. Aşırı sıcakların, özellikle yaşlılar, bebekler, küçük çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişiler için sağlık riski oluşturabileceği belirtilerek, bolca su içilmesi tavsiye edildi.

Sadece Kanada değil: Aşırı sıcaklar dünyayı etkisi altına alıyor

Akdeniz‘den Kuzey Denizi’ne uzanan sıcak dalgası, geçen hafta sonu Birleşik Krallık’tan Fransa, İspanya ve Almanya‘ya kadar pek çok Batı Avrupa ülkesini zorladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü sözcüsü Clare Nullis, “Sıcak dalgaları artık çok daha erken tarihlerde başlıyor. Atmosferdeki rekor seviyedeki sera gazı konsantrasyonları nedeniyle daha sık ve daha şiddetli hale geliyor. Bugün tanık olduğumuz şey, ne yazık ki, geleceğin bir fragmanı” diye konuştu.

Son haftalarda görülen aşırı sıcaklıkların dünyanın diğer bölgelerini de etkiliyor. ABD’nin yaklaşık üçte biri geçen haftayı sıcak dalgası altında geçirdi. Kansas Sağlık ve Çevre Departmanı Sözcüsü Matthew Lara, aşırı sıcaklık ve nem nedeniyle en az 2 bin büyükbaş hayvanın öldüğünü bildirdi.

İki hafta önce 50 dereceyi aşan kavurucu sıcaklıklarla boğuşan Hindistan ve Bangaldeş‘i ise bu kez sel bastı. İki ülkede şiddetli muson fırtınalarının neden olduğu yıldırım çarpmaları ve toprak kaymalarında en az 59 kişinin öldüğü açıklandı.

Milyonlarca insan ise aşırı hava olayları nedeniyle evlerinde mahsur kaldı. Meteoroloji, selin gelecekteki birkaç gün içinde daha da kötüleşmesinin beklendiği konusunda uyardı. Bangladeş hükümet yetkilileri, son sel felaketini ülkede 2004’ten bu yana yaşanan “en kötü sel” olarak nitelendirdi.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.