İklim KriziManşet

İklim krizi: ABD’deki ‘mega kuraklık’ son 1.200 yıldır bölgeyi etkileyen en kötü durum

0

ABD‘de Kaliforniya ve diğer batı  eyaletleri, son on yılda ciddi su kesintileri yaşadı. Hatta bazı topluluklar içmek için şişelenmiş su ithal etmeye bile zorlandı.

Bilim insanları, batı ABD’yi 20 yıldır vuran ‘mega kuraklığın’ bölgeyi en az 1.200 yıldır etkileyen en kötü durum olduğunu söylüyor. Geçen yıl görülen düşük yağış oranları ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle söz konusu eyaletlerin yüzde 95’i ağır kuraklıkla boğuşuyor.

Kuzey Amerika’nın en büyük su rezevlerinden ikisi olan Colorado Nehri üzerindeki Mead ve Powell gölleri,  geçen yaz bir yüzyıldan fazla bir süre içinde kaydedilen en düşük seviyelerine ulaştı. Bu göller,  Los Angeles ve Las Vegas da dahil olmak üzere ABD’nin en büyük şehirlerinden bazılarına su sağlıyor.

Popüler bilim dergisi Nature‘de yayımlanan araştırma ayrıca, kuraklığın 2030 yılına kadar devam etme olasılığının yüzde 75 olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın baş yazarı, Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi’nden  Park Williams, hava koşullarının bu şekilde devam etmesi halinde sorunun çözülmesi için birkaç yoğun yağışlı yıla ihtiyaç duyulduğuna, kuraklığın etkilerinin tek bir yağışlı yılla düzelemeyeceğine dikkat çekiyor.

Küresel ısınma sorun daha da kötüleştiriyor

Uzmanlara göre, insan kaynaklı iklim değişikliği, 2000’den bu yana kuraklığın nedenlerinin yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Bilgisayar modelleri, iklim değişikliğinin etkileri olmasa bile kuraklık yaşanabileceğini ancak sorunun bu kadar uzun süreli ve yaygın olmayacağını gösteriyor.  Artan sera gazları dünyayı ısıtarak daha fazla buharlaşmaya neden oluyor ve atmosferik dengeleri bozuyor.

Josh Edelson/Telif Hakkı 2021 The Associated Press. Her hakkı saklıdır.

Williams, “İklim değişikliği olmasaydı, son 22 yıl muhtemelen 300 yılın en kurak dönemi olurdu. Ama bu, 1500’lerin, 1200’lerin veya 1100’lerin mega kuraklığıyla karşılaştırılacak bir durum değil” diye konuşuyor.

Artan küresel sıcaklıklar, toprağı ve bitki örtüsünü kurutan daha fazla buharlaşmaya yol açıyor. 2000 ve 2021 yılları arasında bölgedeki sıcaklıklar, önceki 50 yılın ortalamalarından yaklaşık bir derece daha yüksek olarak ölçülmüştü.

Kaliforniya gibi eyaletler, dünyanın küresel ısınmanın aşırı kuraklığa neden olduğu tek yer değil. IPCC’nin raporlarına göre, dünya sanayi öncesi seviyelerin 2 derece üzerinde ısınırsa, üç milyara kadar insan kuraklıktan kaynaklanan kronik su kıtlığı yaşayabilir .

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.