Çöpe atmamız gereken 10 ekonomi miti

Dinyar Godrej tarafından New Internationalist Magazine‘de yayınlanan haberi Yeşil Gazete yazarı Ali Serdar Gültekin‘in çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Mitler ve Gerçekler
Mitler ve Gerçekler

Devam ettirilen fikirlerin gücünü asla hafife almayın. Gerçekliğin en sert tokadını yediğimizde bize daha sıkı tutunurlar.

Konu ekonomiye geldiğinde günümüzde en ağır basan inanç piyasanın hükmüdür. Eğer sadece tamamen serbest ve küreselse, yönetim kavramlarıyla birlikte ve çalışan hakları da yolundan çekilirse, iyi kapitalistler herkes için avantajlı bir bolluk dönemine teşrif ederler, en tepeden en dibe. İnananların iddiasına göre yasal düzenlemeler, sosyal haklar, kamusal varlıklar buna hep engel oluyor. Kamunun yararından bireysel sorumluluğa kadar. Hak ettiğinizi alırısınız.

Ekonomik bağnazlığa neoliberalism denir – “neo” çünkü imalat ve ticarette devlet müdahalesinin feshinin talep eden 18. yüzyıl liberal ekonomi ekolünün 20./21. yüzyılda diriltilmiş halidir.

Elitler yönettiklerinde müstesna lütuflar bulur. Fakat son yıllarda gördüğümüz ekonomik çöküşler için bir çözümleri de yoktur.

Ekonomik alanda daha fazla sosyal bir “gerçek dünya” vizyonuna ihtiyaç duyuyoruz. Değişim talebi sokakta ve benzer şekilde öğretilen bağnazlığa karşı öğrenci protestolarıyla akademide. Bu ruhla acilen gömmemiz gereken en çok zarar veren 10 ekonomik miti sizlere sunacağız.

Haberin İngilizce orjinaliHaber: Dinyar Godrej

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil GazeteNew Internationalist blog )

Ali Serdar Gültekin
Ali Serdar Gültekin
Makine mühendisi, mesleğini sever ama işini pek yapamaz. Bir fabrikada, ismi lazım değil, iliklerine kadar sömürülür. Yeşil Gazete’de gönüllü çevirmendir ve fırsat buldukça ondan bundan içerik üretmeye çalışır. Fotoğraf makinesini kaybedene kadar sokak ve eylem fotoğrafçılığı yapmıştır. Bisiklet ve kent kültürü ilgi alanıdır, bir de fırsat buldukça gezer.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR