EkonomiManşetTürkiye

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın sürpriz istifa kararının ardından, bankanın yeni başkanı olarak, Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Fatih Karahan atandı.

Başkanlıktan istifa eden Hafize Gaye Erkan, “Kamuoyunun malumu olduğu üzere, son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikastı kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan, ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum” demişti.

Bu açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimsek de “Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum” açıklaması yapmıştı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti

Şimşek, X hesabından İngilizce olarak paylaştığı mesajda ise, atanacak yeni başkanın “saygın bir makroekonomist” olduğunu duyurmuştu.

Resmî Gazete’de yayımlandı

Fatih Karahan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığına getirilmesine ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Fatih Karahan kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi’nden çift ana dal yaparak mezun olan Fatih Karahan, ardından Pennsylvania Üniversitesi’nde ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak çalışmaya başlayan ve burada İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ile para politikası danışmanı olarak görev yapan Karahan, aynı zamanda Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da hizmet verdi. 2022’de Amazon’a kıdemli ekonomist olarak katılan ve kısa süre içinde Başekonomist pozisyonuna yükselen Karahan, Kasım 2022’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.