Ekonomiİklim KriziManşet

Avrupa’nın en ‘kirli’ bankalarından Barclays yeni petrol ve gaz sahaları için finansmanı kesiyor

0

Çokuluslu banka Barclays, bundan böyle yeni petrol ve gaz sahalarını finanse etmeyeceğini duyurdu. Bu, yıllardır bankaları finansmanı durdurmaya çağıran iklim kampanyacıları için büyük bir kazanç olarak değerlendirilse de yeterli bulunmadı.

İngiliz Bankası, 2022’de Fransa merkezli çokuluslu BNP Paribas’ın eline geçmişti.

Banka geçen hafta sonu yaptığı politika değişikliği açıklamasında aralarında ExxonMobil, Shell, Total Energies ve BP‘nin de bulunduğu dev petrol şirketlerinden oluşan müşterileri için bir dizi kısıtlamayı açıkladı. Bankanın bu kısıtlamayı nasıl yapacağı ve takdir yetkisini nasıl kullanacağı ise henüz bilinmiyor.

‘Finans kuruluşlarının gaz endüstrisine verdikleri destek enerji güvenliğini zayıflatıyor’

Barclays uzun süredir Avrupa’nın ‘en kirli’ bankalarından biri olarak görülüyor. Kâr amacı gütmeyen Rainforest Action Network tarafından hazırlanan bir raporda banka, küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamayı amaçlayan Paris Anlaşması’ndan bu yana 190,5 milyar dolar (176,8 milyar Euro) kredi sağlayarak, 2016 ve 2022 yılları arasında kıtanın en büyük fosil yakıt fonlayıcısı olarak gösterilmişti.

İklim örgütleri: Sevindirici ama yetmez

Birleşik Krallık‘taki aktivist grup Fossil Free London (FFL), geçen gün  Instagram’da yayınlanan bir videoda bankanın yeni politikasıyla ilgili soru işaretlerine dikkat çekti. FFL direktörü Robin Wells, “Bu, Barclays’i yıllardır bu konuda görevlendiren hissedarlar, öğrenciler ve kampanyacılar için büyük bir kazanç” dese de kampanyacılar, yeni politikanın iklim tahribatındaki rolünü değiştirmeye yetecek kadar ileri gitmediği kanısında.

FFL, Barclays karşıtı kampanyalarının banka saf petrol ve gaz şirketlerine yatırım yapmayı bırakıncaya ve Shell gibi müşterilerinin petrol ve doğalgaz genişlemesini durdurma konusunda taahhütte bulunmalarını sağlayana kadar devam edeceğini de açıkladı.

Yatırımlarla ilgili hayır kurumu ShareAction da uzun süredir banka üzerinde baskı uyguluyordu. Örgütün kampanya yöneticisi Kelly Shields, “Barclays’in petrol ve doğalgaz müşterilerinden karbondan arındırma planları talep etme niyeti doğru. Ancak bankanın kararının etkili olması için müşterilerinden petrol ve doğalgaz arama gibi iklim krizini artıran faaliyetlerden vaz geçmelerini talep etmesi gerekiyor. Yalnızca fosil yakıt çıkarmaya odaklanan finansman şirketlerine odaklanmakla yanılıyor” dedi.

ActionAid UK‘in kıdemli iklim ve dayanıklılık danışmanı Zahra Hdidou da küçük bir gelişme olarak değerlendirdiği yeni politaka değişikliğinin bankanın daha uzun bir yolculuktaki ilk adımı olmasını umduğunu söyledi: “Belirli projelerde bazı kısıtlamalar olsa da, politikaları hâlâ finansmanı fosil yakıt şirketlerine kanalize edecek ve fosil yakıtların yıkıcı bir şekilde yayılmasına yol açacak. Bu politika tek başına, kirliliğin, toprak gasplarının ve iklim felaketlerinin orantısız etkilerine maruz kalan Küresel Güney’deki kadınların, kız çocuklarının ve ön saflarda yer alan toplulukların uğradığı zarara pek bir etki yapmıyor .”

Geçen aralık ayında Birleşik Krallık’taki önde gelen üniversitelerden yüzlerce öğrenci, Barclays’in iklim politikalarını protesto etmek için ‘kariyer boykotu’ başlatmış; öğrenciler, fosil yakıt şirketlerine finansman sağlayan bankada çalışmayacaklarını açıklamıştı.

İngiltere’de öğrencilerden büyük bankaya ‘kariyer boykotu’ 
‣ Londra’daki Yokoluş İsyancıları Barclays binasını ‘sahte petrol’e buladı

Amazon ve Kutup Dairesi kapsam içinde, Avrupa dışında

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.