Çanakkale’de yangından kaçan hayvanlar sığındıkları yerde avlanıyorlar: Av yasağı ilan edilsin!

Çanakkale’deki yangından kaçan hayvanların sığındığı orman bölgelerinde silah sesleri yükseliyor.

Çanakkale’de geçen hafta bölgede etkili olan orman yangınlarının ardından av yasağı ilan edilmemesi üzerine, avcılar kaçabilen ve yanmayan bölgelere sığınan hayvanları öldürmeye başladı. Dört gün süren ve hektarlarca ormanlık alanın yok olduğu yangından kurtulabilen hayvanlar, yangının kontrol altına alındığı bölgeye yakın olan Güzelyalı ve çevresindeki ormanlara sığınmıştı.

Yaban hayvanları, yangının yarattığı şoku atlamadan bu kez de sığındıkları bölgede avcıların hedefi oldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 26 Ağustos’ta ülke genelinde av yasağını kaldırmış ve “avcılık sezonunu” açmıştı. Hayvan hakları savunucuları, bölgedeki yaban hayatının tekrar eski haline kavuşmasının için av yasağının uzatılmasını istedi.

Muğla ve Antalya’da 2021 yılında çıkan orman yangınları sonrasında bölgedeki av yasağının uzatılması kararı alınmıştı. 2021-2022 yıllarındaki uzatma kararını dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Antalya ve Muğla’da zarar gören devlet avlakları bölgelerinin 2021 ve 2022 yılında av döneminde ava kapatılması kararını aldık” şeklinde açıklamıştı.

‣ Yangın bölgesinde av yasağı ilan edildi

‘Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?’

Çanakkale’de 22 Ağustos tarihinde çıkan orman yangını, 2 bin 650 hektarı ormanlık alan olmak üzere 4 bin 80 hektarlık alanın yanmasıyla sonuçlandı.  Çanakkale Belediyesi, üç gün boyunca süren yangından etkilenen köylerdeki ve ormanlardaki hayvanlar hakkında tahliye çalışmaları yapmış; Çanakkale Veteriner Hekimler Odası da yangından etkilenen hayvanlar için ücretsiz hizmet vereceğini duyurmuştu.

Çanakkale’deki yangından etkilenen hayvanlara ücretsiz sağlık hizmeti

Change.org’ta da yangından etkilenen bölgelerde av sezonunun durdurulması için kampanyalar başlatıldı. Çanakkale’de yaban hayat fotoğrafçılığı yapan Cenk Polat yangından etkilenen yaban hayatının olumsuz etkilenmesinden dolayı bölgedeki kara avcılığı faaliyetlerinin yasaklanması gerektiğini belirterek, “Böyle bir karar en azından yangından dolayı büyük yara almış Çanakkale yaban hayatına yaralarını sarması için zaman kazandıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır” dedi.

26 Ağustos’ta av yasaklarının kalkmasıyla birlikte ormanlardaki silah seslerini kayda alan Polat, “Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?” başlığıyla başlattığı ikinci kampanyada da “Yanmaktan kurtulan bu küçücük orman parçasına sığınmış canlarımız için biraz daha vicdan göstermemiz gerekmez miydi?” diye sordu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

Deştin’de çimento fabrikası için iki kez iptal edilen ÇED yine gündemde

Muğla Deştin'de binlerce dönümlük ormanlık alan ve tarım alanını yok edecek çimento fabrikası için yeniden başlatılan ÇED sürecinin dayanağı, 2009'da çıkarılan genelge.

25 Kasım eylemleri: Kadınlara yine yasak, yine şiddet, yine gözaltı

25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında meydanları doldurdu. İstanbul'da ise Valiliğin yasağını dinlemeyen kadınlar gözaltına alındı, darp edildi.

Küresel Plastik Anlaşması için görüşmeler Busan’da başladı

'Küresel Plastik Anlaşması' görüşmelerinin beşinci turunda görüş ayrılıkları derin. Plastik lobisi ise üretimi azaltmak yerine atık yönetimine odaklanması için bastırıyor.

Yeni bilirkişi raporu: İliç’te ÇED raporu veren Kurum’un sorumluğu yok edildi

İliç maden faciasıyla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda kapasite artışına izin veren ÇED raporunda imzası olan bakanlık yetkililerinde kusur bulunamadı.

EN ÇOK OKUNANLAR