Hayvan HaklarıManşet

Çanakkale’de yangından kaçan hayvanlar sığındıkları yerde avlanıyorlar: Av yasağı ilan edilsin!

0

Çanakkale’de geçen hafta bölgede etkili olan orman yangınlarının ardından av yasağı ilan edilmemesi üzerine, avcılar kaçabilen ve yanmayan bölgelere sığınan hayvanları öldürmeye başladı. Dört gün süren ve hektarlarca ormanlık alanın yok olduğu yangından kurtulabilen hayvanlar, yangının kontrol altına alındığı bölgeye yakın olan Güzelyalı ve çevresindeki ormanlara sığınmıştı.

Yaban hayvanları, yangının yarattığı şoku atlamadan bu kez de sığındıkları bölgede avcıların hedefi oldu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 26 Ağustos’ta ülke genelinde av yasağını kaldırmış ve “avcılık sezonunu” açmıştı. Hayvan hakları savunucuları, bölgedeki yaban hayatının tekrar eski haline kavuşmasının için av yasağının uzatılmasını istedi.

Muğla ve Antalya’da 2021 yılında çıkan orman yangınları sonrasında bölgedeki av yasağının uzatılması kararı alınmıştı. 2021-2022 yıllarındaki uzatma kararını dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Antalya ve Muğla’da zarar gören devlet avlakları bölgelerinin 2021 ve 2022 yılında av döneminde ava kapatılması kararını aldık” şeklinde açıklamıştı.

‣ Yangın bölgesinde av yasağı ilan edildi

‘Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?’

Çanakkale’de 22 Ağustos tarihinde çıkan orman yangını, 2 bin 650 hektarı ormanlık alan olmak üzere 4 bin 80 hektarlık alanın yanmasıyla sonuçlandı.  Çanakkale Belediyesi, üç gün boyunca süren yangından etkilenen köylerdeki ve ormanlardaki hayvanlar hakkında tahliye çalışmaları yapmış; Çanakkale Veteriner Hekimler Odası da yangından etkilenen hayvanlar için ücretsiz hizmet vereceğini duyurmuştu.

Çanakkale’deki yangından etkilenen hayvanlara ücretsiz sağlık hizmeti

Change.org’ta da yangından etkilenen bölgelerde av sezonunun durdurulması için kampanyalar başlatıldı. Çanakkale’de yaban hayat fotoğrafçılığı yapan Cenk Polat yangından etkilenen yaban hayatının olumsuz etkilenmesinden dolayı bölgedeki kara avcılığı faaliyetlerinin yasaklanması gerektiğini belirterek, “Böyle bir karar en azından yangından dolayı büyük yara almış Çanakkale yaban hayatına yaralarını sarması için zaman kazandıracak ve yenilenmesini sağlayacaktır” dedi.

26 Ağustos’ta av yasaklarının kalkmasıyla birlikte ormanlardaki silah seslerini kayda alan Polat, “Hani hiçbir avcı böyle bir durumda avlanmazdı?” başlığıyla başlattığı ikinci kampanyada da “Yanmaktan kurtulan bu küçücük orman parçasına sığınmış canlarımız için biraz daha vicdan göstermemiz gerekmez miydi?” diye sordu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.