[Bonn 2017] İklim değişikliği konferansı COP23’te “Günün Fosili” ödülü hangi ülkelere gitti?

Uluslararası İklim Eylem Ağı (CAN International) tarafından her COP konferansında olduğu gibi bu yıl da “Günün Fosili” (The Fossil of the day) ödülleri, Bonn’da sahiplerini bulmaya devam ediyor.

1’inci gün: “Günün Işığı”

Müzakerelerin ilk gününde (6 Kasım) CAN üyeleri bir “Günün Işığı” (Ray of The Day) ödülünü ABD Başkanı Trump’a da atıfta bulunarak dünyanın tüm insanlar için daha güvenli ve yüksek refaha sahip bir yer olması için çalışacağı sözü veren herkese verdi.

2’nci gün: “Avustralya ve Polonya için kömür, kömür, kömür”

Müzakerelerin ikinci gününde ise bir değil iki “şanslı” ülke vardı. İlk ödül Pasifik’teki 14 ayrı ada ülkesinin toplam emisyonlarından daha fazla sera gazı salacak ve “Büyük Bariyer Resifi’ni yok edecek olan Adani kömür madenine onay veren Avustralya’nın oldu. İkinci ödül ise gelecek yıl COP zirvesine ev sahipliği yapacak olan ve kömüre yatırım yapmayı sürdüren Polonya’ya gitti.

3’üncü gün: “Bir adım ileri bir adım geri Fransa”

Müzakerelerin üçüncü gününde “Günün Fosili” ödülü Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın verilerine göre 58 nükleer reaktör işleten ve enerji üretiminin yüzde 72’sini nükleer santrallerden karşılayan Fransa’ya gitti. CAN üyeleri Fransa Ekoloji Bakanı Nicolas Hulot’un 2025 yılına kadar elektrik üretiminde nükleerin payının yüzde 50’ye düşürme hedefine ulaşmanın zor olacağı açıklamasını “tebrik etti”. Enerji için 2025 yılına kadar elektrik üretiminde nükleerin payını yüzde 50’ye düşürme hedefi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alıyordu.

 

(Climatenetwork, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Almanya’da iklim aktivistine hapis cezası

Almanya'da iklim krizine karşı yeterli önlem alınmamasını protesto eylemine katıldığı için yargılanan 65 yaşındaki Son Nesil aktivisti, 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eriyen Arktik permafrostu tonlarca civanın açığa çıkmasına neden oluyor

Arktika'daki permafrost'un erimesi, ekosistem ve besin zinciri bakımından büyük tehdit oluşturan büyük miktarda cıvanın açığa çıkmasına neden oluyor.

Bangladeş’te sel: 23 kişi öldü, 5,7 milyon kişi mahsur kaldı

İklim felaketlerine karşı en savunmasız"ülkeler arasında yer alan Bangladeş'te 300.000'den fazla kişi hala acil durum barınaklarında yardıma ihtiyaç duyuyor.

Guterres’den kritik uyarı: Okyanus taşıyor, cankurtaran botu da yok!

Tonga'da başlayan Pasifik Ada Forumu Liderler Toplantısı'nda Karayip ülkelerinin gündemi yükselen denizler ve iklim fonu olurken, Fransa Yeni Kaledonya'nın bağımsızlık isyanının önüne geçmeye çalışıyor.

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR