EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi, dolar 8 TL’ye dayandı

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,25’te sabit bıraktı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK, para politikası operasyonel çerçevesinde ise değişiklik yaptı. Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verdi.

Piyasaların artırım beklediği karar sonrasında dolar ve euro fırladı. Dolar/TL kuru 7,95’i, Euro/TL kuru 9,40’ı gördü. Gram altın ise 480 seviyelerinden 489 seviyelerine çıktı.

‘Belirsizlik devam ediyor’

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyallerinin gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin devam ettiği belirtildi.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürdüğü aktarılan duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir. İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir. Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.”

Bankanın duyurusunda enflasyonun öngürülenden daha yüksek bir seyir izlediği kaydedildi: 

“Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede parasal duruş, ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” 

Önce indirme, sonra yükseltme

Merkez Bankası Eylül toplantısında sürpriz bir şekilde 200 baz puan faiz artırımına gitmişti.

Murat Çetinkaya’nın görevden alınıp yerine Murat Aysal’ın göreve getirilmesiyle birlikte Merkez Bankası radikal bir kararla politika faizini Temmuz 2019’da yüzde 24 seviyesinden yüzde 19,75 seviyesine düşürmüştü. O tarihten bu yana mayıs ayına kadar aşama aşama düşürülerek 8,25’e çekilen politika faizi, haziran, temmuz ve ağustos aylarında sabit bırakılmış; 24 Eylül’deki son toplantıda ise 200 baz puan artışa giderek 8.25’ten 10,25’ye yükseltmişti.

Merkez Bankası’nın politika faizini sabit tutup operasyonel çerçevede değişiklik yapması ve beraberinde döviz ve altın fiyatlarının yükselmesi sosyal medyanın da gündeminde ön sıralarda yer aldı:  

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.