2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Hatay’daki 659 yıllık St.Georgios Kilisesi için yıkım kararı: Tarihi eser değil

0

Hatay‘ın Sarılar Köyü‘ndeki 659 yıllık kiliseye “tarihi eser” statüsünde olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verildiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “659 yıllık Hatay Aziz Georgios Kilisesi’ni tarihi eser statüsüne almayarak yıkım kararını kim vermişse acilen dursun” çağrısı yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü Yardımcısı Birol İnceciköz, Polat’a,  Bahsettiğiniz yapı zaten tescilli, bakanlığımızın ilgili tüm birimleri şu an sahada tespit çalışmaları gerçekleştiriyor” yanıtını verse de yanıttaki kilisenin İskenderun St. Nikola Kilisesi olduğu ortaya çıktı.

Hatay, Altınözü’ndeki St. Georgios Kilisesi de depremde ağır hasar gören yapılar arasındaydı. 659 yıllık kilise için yıkım kararı çıktı.

Mahir Polat, Twitter hesabından, “659 yıllık Hatay Aziz Georgios Kilisesi’ni tarihi eser statüsüne almayarak yıkım kararını kim vermişse acilen dursun. Bugüne kadar tescillenmemesi incelenmeli. Daha 2 senelik restorasyoa rağmen hasar alması yanlış restorasyondan Cinayet olur! Yapı acilen tescillenmeli” çağrısı yaptı.

Polat’ın paylaşımına yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Genel Müdürlüğü Yardımcısı İnceciköz, söz konusu yapının tescilli olduğunu ve sahada tespit çalışmalarını iddia etti. İnceciköz, “Bahsettiğiniz yapı zaten tescilli, bakanlığımızın ilgili tüm birimleri şu an sahada tespit çalışmaları gerçekleştiriyor. Milletçe birlik ve beraberlik içinde olduğumuz bu günlerde kamuoyunu yanlış yönlendiren paylaşımlarda bulunmanın kültürümüzde yeri olmadığını belirtmek isterim” dedi. 

Keşke baksaydınız…

İnceciköz’ün bahsettiği yapı Aziz Nikola Kilisesi olduğu ortaya çıktı. Polat, “Keşke bilgisini verdiğiniz kilisenin hangi kilise olduğuna, bizim bahsettiğimizle bir alakası olmadığına baksaydınız. Altınözü Aziz Georgios Kilisesi diye İskenderun Aziz Nikola Kilisesi’nin bilgisini veriyorsunuz. Tescil fişini de göndereyim. Aralarında 79 km var” diye yanıt verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.