DünyaKültür-SanatManşet

Binlerce sanatçı İsrail’in Venedik Bienal’inden çıkarılması için imza verdi

0

İsrail‘in, Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Venedik Bienali‘nden çıkarılması amacıyla başlatılan imza kampanyasına dünya çapında sekiz binden fazla sanatçı, küratör ve yazar destek verdi.

“Soykırım Değil Sanat İttifakı (Art Not Genocide Alliance – ANGA)” isimli uluslararası grup tarafından başlatılan kampanyada “Gazze’de Filistinlilere yönelik zulümlerine devam eden İsrail’e”, İtalya’nın Venedik kentinde düzenlenecek bienalde yer verilmemesi gerektiği belirtiliyor.

Bienalde ‘soykırım pavyonu’ olmasın

Kampanya metninde Uluslararası Adalet Divan’ının (UAD) ocak ayında verdiği geçici tedbir kararına da işaret edilerek, “İsrail’in Gazze’ye yönelik aylar -aslında on yıllardır- süren saldırısı her şeye rağmen devam ederken; liderleri, uluslararası hukukun üstünde olduklarını ilân ediyor ve soykırım niyetlerini küstahça açıklıyorlar. Venedik Bienali’nde Soykırım Pavyonu olmasın” deniliyor.

İmza kampanyasında ayrıca, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle Bienal’in Ukrayna halkının “kendi kaderini tayin hakkını ve özgürlüğünü destekleyen” çok sayıda açıklama yaptığına ve Rusya’nın eylemlerinden ötürü men edilme kararı alındığına işaret edilerek, İsrail hakkında da aynı kararın verilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Bienal’in çifte standart uyguladığı belirtilen metinde şunlara dikkat çekiliyor:

“Bienal, İsrail’in Filistinlilere yönelik zulmü konusunda sessiz kalmıştır. Bu çifte standart karşısında dehşete düştük. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, tarihin en yoğun bombardımanlarından birini teşkil ediyor. Ekim 2023 sonu itibarıyla İsrail, Gazze’ye 1945’te Japonya’nın Hiroşima kentine atılan nükleer bombaya eşit güçte tonlarca patlayıcı attı. Ocak 2024’te Gazze’deki günlük ölüm oranının 21. yüzyıldaki diğer tüm büyük çatışmalardan daha fazla olduğu bildirildi.

İsrail devletini resmî olarak temsil eden herhangi bir çalışma, onun soykırım politikalarının onaylanması anlamına gelir.

İsrail tarafından öldürülen, susturulan, hapsedilen, işkence gören ve yurt dışına ya da yurt içine seyahat etmeleri engellenen Filistinli şairler, sanatçılar ve yazarlar için ifade özgürlüğü yok. İsrail tarafından kapatılan Filistin tiyatrolarında ve edebiyat festivallerinde, ifade özgürlüğü yok. İsrail tarafından bombalanarak yerle bir edilen Gazze’deki müzelerde, arşivlerde, yayınevlerinde, kütüphanelerde, üniversitelerde, okullarda ve evlerde ifade özgürlüğü yok. Kültürel soykırım savaş suçunda ifade özgürlüğü yoktur.”

‘Doğurganlık pavyonu açarken, çocukları öldürüyorlar’

İsrail pavyonunun ilerlemeye devam ederken, Gazze ve Batı Şeria‘daki soykırımda ölenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken sanatçılar, ” İsrail’in küratöryel ekibi çağdaş anneliği yansıtan ‘Doğurganlık Pavyonu‘nu planlarken, İsrail 12 binden fazla çocuğu öldürdü ve üreme bakımı ile tıbbi tesislere erişimi yok etti. Sonuç olarak, Filistinli kadınlar anestezi olmadan sezaryen oluyor ve sokakta doğum yapıyor. Bienal, soykırımcı bir apartheid devletine platform oluşturmaktadır” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.