Manşetİklim Krizi

Avrupa’nın sera gazı emisyonları 1990’a göre 1 milyar ton azaldı

0

Avrupa Birliği istatistik idaresi Eurostat, Avrupa bölgesi ülkelerinin 2018 yılı sera gazı emisyon istatistiklerini yayınladı.

Yeşil Ekonomi’de yer alan habere göre veriler AB ülkelerinin 2018 yılı sera gazı emisyonlarının 1990 yılı seviyesinin yüzde 21 altında gerçekleşti. Mutlak olarak 1,018 milyar ton azalma görülen bu süreç sonunda emisyonlar  3,893 milyar ton CO2 eş değeri olarak gerçekleşti.

Eurostat açıklamasında bu seviye ile birliğin 2020 yılı için belirlediği 1990 yılına göre yüzde 20 azaltım hedefine ulaşmasının mümkün olabileceğine vurgu yapıldı.

Hedef yeterli değil

Ancak sera gazı emisyonlarından kaynaklı iklim değişikliğine karşı kararlı bir mücadele için bu düşüş yeterli değil. Birliğin 2020 yılı için yüzde 20 azaltım hedefini koymasının sebebi de aslında çok fazla bir çaba göstermeden bu hedefe ulaşabilecek olması.

1990’lı yıllar ve Doğu Bloku’nun dağılması

Eurostat tarafından paylaşılan grafikte gösterildiği gibi düşüşlerin bir kısmı 1990’ı takip eden ilk yıllarda oluyor. Burada yaşanan düşüş de Doğu Bloku’nun dağılması ve Doğu Avrupa ülkelerindeki ağır sanayinin çökmesiyle ilgili.

Aynı zamanda bu yıllarda yaşanan düşüşte Birleşik Krallık’ta Margaret Thatcher’in kömür madencilerinin grevini cezalandırmak için madenleri kapatmasının da rolü bulunuyor. İklim değişikliğiyle mücadele için bilinçli sera gazı azaltım stratejisinin sonuçlarını ise ancak son yıllara geldiğimizde görebiliyoruz. 

Türkiye’de emisyonlar arttı

Eurostat, yayınladığı istatistiklerde emisyonları o zamandan bu yana artan ülkelere de yer verdi. 28 yıllık bu dönemde birlik üyesi ülkelerden Avusturya, İrlanda, Portekiz, İspanya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlik üyesi olmayan ülkelerden de Norveç, İzlanda ve Türkiye’nin emisyonları yükseldi.

Türkiye dışındaki Avrupa ülkelerinin sera gazı emisyonları toplamda 86,5 milyar ton CO2 eşdeğerinde artarken, Türkiye’nin emisyonları ise 313,1 milyar ton CO2 eşdeğerinde artış gösterdi. Türkiye’nin emisyonlarındaki oransal artış ise yüzde 142,5. 

Bu oran Türkiye’nin Almanya’dan sonra Avrupa bölgesindeki en yüksek sera gazı emisyon miktarına sahip ekonomi olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte Almanya 372,9 milyar ton CO2 eşdeğeri ile emisyonlarını en fazla azaltan ülke.  

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.