SağlıkManşet

Dr. John Murray, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti

0

Akciğer hastalıkları üzerinde çalışmalarıyla bilinen Dr. John Murray koronavirüsün (Covid-19) yol açtığı akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) sebebiyle hayatını kaybetti. Murray, ironik bir şekilde ARDS tanısını ilk kez koyan bilim insanıydı.

San Francisco Hastanesi‘nde emekli akciğer ve yoğun bakım şefi olan Dr. John F. Murray, 24 Mart’ta Ekim ayından bu yana yaşadığı Paris’te hayatını kaybetti. Murray, öldüğünde 93 yaşındaydı.

San Francisco Chronicle’da yer alan habere göre açıklama yapan oğlu Doug Murray, annesinin ve kız kardeşinin de koronavirüs şüphesiyle kendilerini karantina altına aldığını duyurdu.

İlk yoğun bakım ünitesini kurdu

Murray, hastanede geçirdiği 23 yıl boyunca ilk yoğun bakım ünitesini kurdu ve 1994’te emekli olana kadar birkaç nesil tıp stajyerini eğitti. Ayrıca, UC San Francisco Üniversitesi’nde tıp profesörü olarak görev yaptı. Emekli olduktan sonra da San Francisco Hastanesi yoğun bakım ünitesinde eğitim vermek için her yaz Paris’ten buraya gelip gitmeye devam etti.

Murray’in yenilikleri arasında, bireylerin tedavi edilirken ilgilenen hekimin, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları ve aile ile iletişimde olacağı bir takım yaklaşımını geliştirmek vardı. Bu süreç, özellikle AIDS krizi patladığında çokça kullanılmaya başlandı ve en kritik vakalar tedavi için San Francisco Hastanesi’ne getirilmeye başlandı.

Trajik ve ironik bir ölüm

AIDS tanısının konulmasından da önce Murray, dünyanın dört bir yanından akciğer uzmanlarını bir araya getirerek uygun tanı ve tedavi belirleme çalışmalarına öncülük etti.

Ayrıca Covid-19 salgınının sebep olduğu ARDS olarak bilinen akciğer hastalığını tanımlayan öncü isimlerden oldu.  Oğlu Douglas Murray “ARDS’si olan insanlar için tedavi planları geliştirdi ve sonunda trajik ve ironik olarak ARDS’den öldü” dedi.

Kitapları okullarda öğretiliyor

Murray, akciğer doktorları için eğitim programının geliştirilmesine de yardımcı oldu ve 1976’da yayınlanan “Normal Akciğer: Akciğer Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi için Temel” adlı temel ders kitabını yazdı. Daha sonra kaleme aldığı “Murray & Nadel’in Solunum Tıbbı”, şimdi altıncı baskısında ve 2021’e geldiğimizde çok satan tıbbi yayınlar listesinin yedinci sırasında yer alıyordu.

Ayrıca genel okuyucuya hitap eden kitaplar da yazan Murray 2000 yılında “Yoğun Bakım: Bir Doktor Dergisi” ve 2015 yılında da “Yaşlanmanın İşleyişi: Bilim Ne Yapabilir?” isimli kitapları kaleme aldı.

 

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.