TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Sağlık Bakanı: Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespit edildi

0
Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde gece yarısı basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca “Verilere göre tanı erken konulmuştur” dedi.

Koca gün içinde öğle saatlerinde “Türkiye’de koronavirüs vakası bulunma ihtimali çok yüksek” demişti. Bu kez gece yarısı yaptığı basın toplantısına “Dünyayla ilişkimizi tümden kesebilseydik şu anda karşınızda olmazdım” sözleriyle başlayan Bakan, “Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum” diyerek basın toplantısına başladı. Koca şunları kaydetti: “Bugün koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın testi pozitif çıktı. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun görülmemiştir. Virüs bulaşmışsa bu sınırlıdır. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır.

“Virüs bulaşmışsa bu sınırlıdır” diyen Bakan Koca, “Risk söylediğim gibi somut, tedbirler ise basittir” ifadesini kullandı.

Fotoğraf: Tunahan Turhan

Avrupa teması

Fahrettin Koca, “Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir” diyerek yapılması gerekenlere de değindi: “Zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmayalım. Bakanlıkça bildirilen Koronavirüsten korunma yollarına mutlaka uyalım. Bir veya birkaç vaka salgın olarak görülmemelidir. Korunma kuralına uyarak bu mücadeleye güç verilmelidir. Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir.”

Bakanlığının tüm birimleriyle virüsle mücadeleyi planladığını belirten Koca “Koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Bir hasta topyekun risk değildir. Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez” diye konuştu.

Yıllık izinler iptal

Bakanın basın toplantısı yapacağının duyurulmasından az önce de Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü‘nden yazılı bir açıklama yapıldı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Dr. Osman Kan imzalı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“COVID-19 salgını sebebiyle, Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra teşkilatında çalışan tüm personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri iptal edilmiştir. Yıllık iznin bir sebebe binaen alınmış olması fark etmemektedir.

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi çerçevesinde alınmış olan evlilik, ölüm, analık izni veya 105 inci madde çerçevesinde alınan refakat izni ve 108 inci madde çerçevesinde alınan aylıksız iznin iptali söz konusu değildir. Tüm personele tebliğ edilmesi ve gerekli hassasiyet gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Sağlık Bakanlığı: Uluslararası organizasyonlar ertelensin

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü de ‘uluslararası katılımlı organizasyonların ertelenmesini’ tavsiye etti. Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe imzalı metinde özetle şunlar denildi:

“Hastalığın ülkemize yayılımının önlenmesi amacıyla Bilim Kurulu konuyla ilgili düzenli olarak toplanmakta ve değerlendirmeler yapmaktadır. Bilim Kurulumuzun 09.03.2020 tarihli toplantısında uluslararası katılımlı organizasyonlar ve bu toplantılara katılımların COVID-19 salgınının sonlanmasına kadar ertelenmesi tavsiye edilmiştir.”

Dünyadaki toplam ölüm oranı 4 bin 269’a yükseldi

Worldometer’ın paylaştığı verilere göre Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve pek çok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle şu ana kadar 4 bin 269 kişi öldü. Toplam vaka sayısı 118 bin 861 olurken, 65 bin kişi iyileşme gösterdi. 6 bin 45 kişinin ise durumunun kritik olduğu belirtildi.

Nasıl korunulur?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan yönergeye göre virüsten korunmak için insanların alabilecekleri önlemler şu şekilde:

  • Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 sn boyunca yıkayın. Su ve sabunun olmadığı durumda alkol bazlı el antiseptiği kullanın.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağzınızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtün, olmadığı durumda dirsek içini kullanın. Mendili derhal çöp kutusuna atın ve ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomları olan kişiler ile bir metreden yakın temastan kaçının.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.