GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Sağlık Bakanı: Türkiye’de koronavirüs vakası bulunma ihtimali çok yüksek

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Sağlık Komisyonu’nda yeni tip Koronavirüs’e ilişkin alınan önlemlere yönelik açıklama yaptı. Alınan önlemleri açıklayan Bakan, Türkiye’de Koronavirüs salgınının bulunma ihtimalinin ‘çok yüksek’ olduğunu söyledi; “Şu an sadece şunu söyleyebiliriz, bu virüs tespit edilebilmiş değil” dedi.  Salgının dünyada 114 ülkeye yayıldığını hatırlatan Koca, yurtdışından gelenlere 14 gün süreyle evden çıkmama uyarısında bulundu.

Havalimanlarına termal kameralar yerleştirdiklerini belirten Bakan, “Termal kamera ne kadar gösterebilir,’ diyebilirsiniz ama bilimin geldiği noktada termal kamera böyle bir durumda yapılması gereken ilk eylemlerden biridir. Bizim başladığımız dönemde birçok ülke bunu uygulamaya başlamamıştı” diye konuştu.

Avrupa tedbir almakta geç kaldı

Hiçbir ülke henüz yapmamışken, 5 Şubat’ta Çin’le karşılıklı uçuşların durdurulduğunu hatırlatan Koca şunları söyledi: “Devamında İran’da bu enfeksiyonun giderek arttığı görüldü. Başlamasının sebebi de bildiğimiz Çin’den gelen öğrencilerdi. O dönemde yapılması gereken, o bölgeyi karantina almaktı. Yapılmadı. O dönemde bizzat kendim de görüşerek erken dönemde bu önlemin alınması gerektiğini ısrarla söyledim. ‘Önlem alınmayacaksa sınırları kapatıyoruz’ dedim. Devamında da biz erken dönemde, 23 Şubat’ta hızla sınırları kapattık. O dönemde bu katı kurallar uygulanmamış olsaydı gelecek insan sayısı 20 binden aşağı olmazdı. Bu 20 bin kişinin ne kadarının Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini artık siz tahmin edin.”

Bakan Koca, virüsün Avrupa’daki seyrine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı: “İtalya da bir odak olmaya başladı. İtalya’da olma sebebi de gemide 32 vatandaşının getirilmesi ve bu kişilerin karantinaya alınmadan eve gönderilmiş olması. 30 kişi bütün Avrupa’yı etkiledi. Avrupa da İtalya ile ilişkilerini kesmedi. Tedbirlerini almakta geç kaldı ve hâlâ da geç kalmaya devam ediyor. Her geçen gün Avrupa’da rakamların yükseldiğini görüyoruz. İskandinav ülkelerinde de artıyor. Almanya ve Fransa önümüzdeki günlerde daha büyük sorun yaşayacak.”

‘Alıştırmak için söylemiyorum’

Türkiye’nin Avrupa ile yoğun bir ilişki içinde olduğuna dikkat çeken Bakan, salgının Türkiye’ye sıçramış olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu kaydetti: “İran’la sınırı kapatma ile bir noktaya kadar önemli ama ben Avrupa’dan aynı rahatlık içinde değilim. Çünkü Avrupa ile ilişkimiz yoğun bir ilişki. ‘Bu salgın içimizde’ dediğimde farklı yorumlanmıştı. Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimali çok ama virüs tespit edilebilmiş değil. Türkiye’de korona virüsü 1 saat sonra da görülebilir 1 gün sonra da. Bunu toplumu bir şeye alıştırmak için söylemiyorum. İşin gerçekliği var. Yurt dışına yoğun giden gelen insanımız var. Oradan enfeksiyonu almadığını kim söyleyebilir? O nedenle bizim bu dönemde ısrarla ifade etmiştim, “sorun küresel ama mücadelemiz ulusal.”

Fahrettin Koca, yurt dışından gelen vatandaşların kendilerini evlerine kapatmalarını, mümkün mertebe dışarı çıkmamalarını ve bunu en az 14 gün sürdürmelerini istedi: “Bu salgın görüldüğünde yeterli tedbirleri almazsanız, kişisel izolasyon yöntemleri devreye girmezse başarılı olma şansınız olmaz. Sorunu vatandaşımızla birlikte çözmeliyiz.”

Karantina için 25 hastane

Geliştirdikleri tanı kitiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan, “90-120 dakika arasında tespiti yapan testi, yurt dışında da pek çok ülke istedi. Şu anda toplam görülen ülke sayısı 114. Ölüm oranı toplam yüzde 3 buçuklarda. Karantina için hızla 25 hastaneyi belirledik. Sonra bunun sayısını 101’e çıkardık. Bütün hastanelerde nasıl davranılmasına ilişkin bir algoritma geliştirildi” dedi.

Bakan Koca, yetkin olduğunu bildikleri kişiler arasından 26 kişilik bir Bilim Kurulu oluşturulduğunu, nasıl mücadele edileceğine birlikte karar verileceğini ekledi.

Mart ve Nisan aylarındaki kongreler iptal

Öte yandan, salgın Türkiye’de de hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Mart ve nisan aylarındaki ulusal ve uluslararası tüm kongreler iptal edildi. Cumartesi günü İstanbulda yapılacak Tıp Bayramı’nın da iptal edildiği gelen bilgiler arasında.

İptali ilk açıklayan Özel Hastaneler Ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) oldu. 11-15 Mart tarihlerinde yapılacak olan Özel Hastanaler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Kurultayı iptal edildi. OHSAD’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca başkanlığında toplanmış ve korona salgını nedeniyle önümüzdeki günlerde ülkemizde düzenlenecek olan tüm kongrelerin ertelenmesi yönünde karar almıştır.

Diğer yandan, bakanlık yöneticileri tarafından resmi talimatı en kısa sürede yayınlayacağını sözlü olarak bildirmiştir. Söz konusu karar elimize ulaşır ulaşmaz kurultayımızı erteleme kararı vermek durumundayız. Konu ile ilgili duyurular, web sitemizde sürekli güncellenecektir.”

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.