DünyaEkolojiİklim KriziManşet

Endonezya’da sel felaketi, en az 43 kişi öldü

0
Fotoğraf: Ulusal Afet Etki Azaltma Ajansı (BNPB)

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yaşanan yoğun yağış sonrası gerçekleşen sel felaketinde en az 43 kişi hayatını kaybetti. Ulusal Afet Etki Azaltma Ajansı (BNPB) tarafından yapılan duyuruya göre can kayıplarına hipotermi, boğulma, toprak kaymaları ve elektrik çarpmaları sebep oldu.

31 Aralık’ta başlayan yoğun yağış hala etkisini sürdürüyor. Nehir taşkınları sonucunda gerçekleşen seller Cakarta’nın yanı sıra Bogor, Depok, Tangerang ve Bekasi şehirlerinde de etkili oldu.

Elektrik ve su kesildi

Meteoroloji tarafından verilen uyarı sonucunda 30 bin kişi ilk etapta tahliye edildi. Sel sebebiyle hükümet, 30 milyon kişinin yaşadığı şehirde elektriği ve suyu kapatmak zorunda kaldı. Şehir içindeki tüm ulaşım aksarken Halim Perdanakusumah Havaalanı da pistin sular altında kalmasıyla servis dışı kaldı. Binlerce ev ise sel sebebiyle zarar gördü.

2007’de başkentin en ölümcül sellerinden birinde 50’den fazla insan ölmüş ve beş yıl önce kanalların taşması sonrasında şehrin merkezinin çoğu sular altında kalmıştı. İnsanlar hükümetin yağmur sezonlarında yaşanan sel taşkınlarına etkili çözümler bulamadığı için eleştiriliyor.

İklim uzmanlarıysa aşırı hava durumları ve rekor sıcaklıkların insan eylemleriyle belirgin bir şekilde bağlantısı olduğu konusunda uyarıyor.  Pensilvanya Devlet Üniversitesi’ne bağlı Earth System Science Center’dan Michael Mann,  geçtiğimiz günlerde şunları söylemişti: “2019 yılında Amazon’dan Kuzey Kutbu’na kadar orman yangınları, Kaliforniya ve Avusturalya’da mevsim dışı orman yangınları, sıcak hava dalgaları ve yıkıcı süper fırtınalar gibi örnekler dünyanın her yerinde geçen yıla göre çok daha fazla aşırı hava olayının deneyimlendiğini gösteriyor. Her geçen gün, iklim konusundaki eylemsizliğin bedelini iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olayları ile ödüyoruz.”

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.