ManşetDünyaEditörün Seçtikleri

Hong Konglu eylemcilerden yaratıcı taktikler

0

Haber: Elif Ünal

Hong Kong’ta bazı zanlıların belli koşullarda Çin‘e iade edilmesine izin verecek yasa tasarısının sebep olduğu hükümet karşıtı protestolar 23’üncü haftasına girdi. Çin’in özerk parçası olan Hong Kong’daki göstericiler, tasarının Hong Kong’un özerk yönetim yapısını ve yargı bağımsızlığını zedeleyerek kenti Çin merkezi yönetiminin güdümüne sokacağını söylüyordu.

Haziran ayında başlayan gösterilerin şiddetlenmesi üzerine, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, temmuzda tasarının “öldüğünü” açıklamış, gösterilerin kesilmemesi üzerine 4 Eylül‘de tasarının geri çekileceğini duyurmuştu. Tasarı 23 Ekim‘de resmen geri çekildi.

Hükümetin geri adım atmasına rağmen protestocular herkes için oy hakkı, polislerin protestoculara karşı işlediği suçlara dair bağımsız bir soruşturma ve gözaltına alınan yüzlerce protestocunun serbest bırakılması gibi talepler ile eylemlerine devam ediyor.

Gösteriler yeni taktiklerle evriliyor

Gösterilerin başlangıcından itibaren yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alındı, yüzlerce kişi yaralandı. Eylemlerde her geçen gün polis müdahalesi daha da şiddetlenirken göstericiler de bununla baş etmek için yeni yollar keşfediyor. İşte Hong Konglular tarafından kullanılan ve diğer ülkelerde de örnek alınan taktiklerden bazıları:

1- Hızlı iletişim ve işaret dili

Hızlı mobilize olma taktikleri sayesinde bir anda binlerce kişiye ulaşılabilen gösterilerde eylemcilerin en önem verdikleri nokta grup içi iletişim. Binlerce kişinin katıldığı eylemlerde ön saflarda bulunan kişilerin uyarılarını ve isteklerini hızlıca arka tarafa iletmek için işaret diline başvuruluyor. Böylece polis müdahalelerini arka tarafa iletebiliyor, ne zaman toplanıp ne zaman dağılacaklarının sinyalini verebiliyorlar.

Ön saflarda solüsyon ve makas gibi malzemelere ihtiyaç duyulduğunda ihtiyacı anlatan hareket dalga halinde arka tarafa yayılıyor. Gerekli malzeme bulunduğunda ise insan zinciri vasıtasıyla malzeme ön tarafa iletiliyor.

2- Su gibi olmak

Polisin izlemesini ve müdahale etmesini zorlaştırmak için uyguladıkları en etkili taktik ise ünlü oyuncu Bruce Lee’den geliyor: Su gibi olmak. Bu yöntemde eylemciler koordine bir şekilde anlık eylemler yapıp polis geldiği anda başka bir lokasyona dağılıp orada birleşiyorlar. Böylece bir anda hükümet binalarına sızarak bir anda meydanları kapatıp polisi şaşkına çevirebiliyorlar. Aynı zamanda yürüyüş yaparken de anlık olarak rotalarını değiştirip farklı kollardan dağılabiliyorlar

Hızlı iletişim kurmak için kullanılan yöntemlerden biri de Apple Airdrop uygulaması. Bu sayede eylemciler bir sonraki buluşma noktalarını birbirlerine aktarabiliyor.

3- Biber gazını etkisiz hale getirme

Polisin de tüm şehre yayılan yeni protesto taktiğine cevabı şehrin birçok noktasında polis bekleme noktaları oluşturmak ve daha sert müdahaleler oluyor. Burada da eylemcilerin polisin yoğun miktarda kullandığı biber gazlarıyla mücadele etmek için kullandığı yeni taktikler devreye giriyor. Göstericiler göz yaşartıcı bomba atıldığında üstünü yol kenarlarındaki VLC Player’lar ile kapatıp su ile anında etkisiz hale getiriyor.

4- Polis kameralarından kaçma

Polisin yüz tanıma sistemleri ile eylemcileri tanımasının önüne geçmek için de birçok taktik kullanılıyor. Bunlardan bir tanesi lazer ışıkları yansıtarak görüntü alınmasının önüne geçmek.

Bir diğer yöntem ise 2014 yılında yaşanan ve gösterilere ismini veren şemsiyeleri kullanmak. Şemsiyeler bir yandan kameralardan kaçınma fırsatı tanırken bir yandan da atılan biber gazlarından da koruma sağlıyor.

Hong Konglular tarafından geliştirilen taktikler, başta Katalanlar olmak üzere Şili ve Lübnan gibi diğer ülkelerdeki eylemciler tarafından da kullanılmaya başladı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.