DünyaManşet

Lübnan Başbakanı Hariri istifasını duyurdu

0

Lübnan’da iki haftadır süren hükümet karşıtı protestolar sonucunda Başbakan Saad el-Hariri istifa edeceğini açıkladı. Lübnanlı eylemciler geceyi kararı kutlayarak geçirdi.

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Beyrut‘taki evinde düzenlediği basın toplantısında, Lübnan’da 13 gündür süren yolsuzluk karşıtı protestolar üzerine istifasını Cumhurbaşkanı Mişel Avn‘a sunacağını duyurdu. İstifa açıklaması, Beyrut’ta protestocuların kurduğu çadır alanına Hizbullah yanlısı grup tarafından yapılan saldırıdan birkaç saat sonra geldi.

Hariri, krizi önlemek için tüm yolları denemesine rağmen çıkmaza girdiğini ve bunu artık gizleyemeyeceğini söylediği konuşmada tüm Lübnanlılara iç barışı koruma çağrısı yaptı.  “Lübnan’ı korumak bizim görevimiz” diye seslenen Hariri “Mevkiler gelip geçicidir. Onur ve ülkenin güvenliği daha önemlidir” dedi.

İstifa kararının duyurulmasından sonra sokaklara inen eylemciler gece boyunca başkantteki Riad el Solh Meydanı’nda kutlama yaptı.

13 gün süren isyan

Lübnan’da halk hükümetin tütün ve benzinin ardından sosyal medya ve Whatsapp gibi iletişim platformları için yeni vergi tasarısını duyurmasıyla sokaklara çıkmıştı. 17 Ekim’de başlayan ve şiddetlenen eylemler sonrasında getirilen vergilerin geri alınmıştı.

Başbakan Hariri, bakanlık ve milletvekili maaşlarında yarı yarıya indirime gidilmesi, İstihbarat Bakanlığı’nın kapatılması ve yolsuzlukla mücadele biriminin kurulması gibi maddeleri barındıran bir reform paketi duyurmuştu. Ancak eylemciler daha geniş ekonomik talepleri, eşitsizliği ve yolsuzluğu gündemine alarak protestolarına devam etti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.